Free vibration analysis of multi-layer adhesively bonded rotating beams
Yapıştırılarak birleştirilmiş çok katmanlı dönen kirişlerin serbest titreşim analizi
  1. Tez No: 23336
  2. Yazar: A. KADİR YAVUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OZAN TEKİNALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest Titreşimler, Birleştirilmiş Kirişler, Çok Katmanlı Kirişler, Dönen Kirişler, Hamilton Prensibi, integral Alan Matris Yöntemi, Öz eğerler Problemi, Free Vibrations, Bonded Beams, Multi-layer Beams, Rotating Beams, Hamilton's Principle, Integrating Matrix Method, Eigenvalue Problem
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
öz YAPIŞTIRILARAK BİRLEŞTİRİLMİŞ COK KATMANLI DÖNEN KİRİŞLERİN SERBEST TİTREŞİM ANALİZİ YAVUZ, A. Kadir Yüksek Lisans Tezi, Havacılık Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ozan TEKİNALP Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Umur YÜCEOĞLU August, 1992, 123 sayfa. Bu çalışmada, çok katmanlı yapıştırılarak birleştirilmiş dönen kirişlerin serbest titreşim analizi araştırılmıştır. Kayma şekil değiştirmesi ve dönel eylemsizlik etkileri Timoshenko kiriş teorisine göre hesaba katılmış ve sonuçlar Bernoulli- Evler kiriş teorisinden elde edilenlerle karşılaştırılmıştır. Analitik modelde, katmanlar arasındaki ince yapıştırıcı tabakalar - yay elastik sabitleri yapışkanın elastik karakteristiklerini yansıtan - basma-çekme ve kayma yaylan şeklinde hesaba katılmıştır. Hareket denklemleri Hamilton prensibiyle bağlantılı değişimsel metot yoluyla hem Timoshenko hem de Bernoulli-Euler teorileri için çıkarılmıştır. Temel modlar için ortogonalite şartı da çıkarılmıştır. Hareket denklemleri“integral alan matris yöntemi”kullanılarak“klasik öz değerler problemi”ne indirgenmiştir. Daha sonra bu öz değerler problemi gözönüne alınan sistemin doğal frekanslarını ve bunlara tekabül eden mod şekillerini elde etmek amacıyla sayısal olarak çözülmüştür. Mod şekilleri çizilmiş ve çeşitli parametrik çalışmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FREE VIBRATION ANALYSIS OP MULTI-LAYER ADHESIVELY BONDED ROTATING BEAMS YAVUZ, A. Kadir M.S. in Aeronautical Engineering Supervisor: Asist. Prof. Dr. Ozan Tekinalp Co-supervisor: Prof. Dr. Umur YÜCEOĞLU August, 1992, 123 pages. In this study, free vibration analysis of multi-layer adhesively bonded rotating beams is investigated. The effects of shear deformation and rotatory inertia are taken into account according to the Timoshenko beam theory and the results are compared with those obtained from Bernoulli-Euler beam theory. In the analytical model, the thin interlaminar adhesive layers are taken into account in the form of compression-tension and shear springs with spring elastic constants approximating adhesive elastic characteristics. The governing equations of motion are derived for both Bernoulli-Euler and Timoshenko beam theories by means of the variational method in conjunction with the Hamilton's principle. The orthogonality condition for fundamental modes are also derived. The equations of motion are reduced to the“classical eigenvalue problem”using the“integrating matrix method”. Then, the resulting eigenvalue problem is solved numerically in order to obtain the natural frequencies and corresponding mode shapes of the system under consideration. Mode shapes are plotted and extensive parametric studies are performed.