Dynamic load and three dimensional stress analysis of helical gears
Helisel dişlilerin dinamik yük ve üç boyutlu gerilme analizi
- Tez No: 23337
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. A. SAHİR ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Tasarım, Diştiler, Helisel Dişliler, Diş Temas Analizi, Dişlilerde Dinamik Yükler, Dişlilerin Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Analizi, Computer Aided Design, Gears, Helical Gears, Tooth Contact Analysis, Dynamic Loads on Gears, Finite Element Analysis of Gears
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
öz HELİSEL DİŞLİLERİN DİNAMİK YÜK VE ÜÇ BOYUTLU GERİLME ANALİZİ TAMAR, Mustafa Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. M. A. Sahir ARIKAN Temmuz,1992, 126 sayfa Bu çalışmada, helisel dişliler için bir dinamik model geliştirilmiştir. Dinamik yükler, dişlilerin burulma titreşimlerine dayanan analitik bir model kullanılarak bulunmuştur. Dişli teorisi kullanılarak temas halindeki iki evolvent helisel dişlinin diş temas analizi yapılmıştır. Pinyon ve dişlinin kendi koordinat sistemlerindeki yüzey denklemlerini bulmak için kesici takımın geometrisi kullanılmış ve sonra bu denklemler diş temas analizi yapmak ve temas noktalarını bulmak için sabit bir koordinat sistemine taşınmıştır. Dahasonra, bulunan temas noktaları orijinal koordinat sistemine geri taşınmış ve helisel dişli dişleri üzerindeki temas doğruları oluşturulmuştur. Bu analizin sonuçları, yüklerin diş üzerindeki uygulama noktaları ve yönlerini belirlemek ve temas doğrularındaki yük dağılımını bulmak için kullanılmıştır. Yük dağılımı, dişlilerin direngenliği kullanılarak hesaplanmıştır. I- D E AST katı modelleme paketi ve helisel dişli geometrisi kullanılarak, bir helisel dişli dişi modellenmiş ve bu model sonlu elemanlar yöntemi ile temas eden dişlerin değişken direngenliklerinin bulunması ve üç boyutlu gerilme analizi için kullanılmıştır. Gerilme analizinde, l-DEAST Supertab ve dört yüzlü ve dört düğüm noktalı elemanlar kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMIC LOAD AND THREE-DIMENSIONAL STRESS ANALYSIS OF HELICAL GEARS TAMAR, Mustafa M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. A. Sahir ARIKAN July.1992, 126 pages In this work, a dynamic model for helical gears is developed. Dynamic loads are calculated by using an analytical model based on the torsional vibrations of gears. Tooth contact analysis of two mating helical gears with involute shaped tooth profiles is made by using the theory of gearing. Geometry of the cutting tool is used to determine the surface equations of the pinion and the gear in their own coordinate systems, then these equations are transformed to a fixed coordinate system to make the tooth contact analysis and to find the coordinates of contact points. Found contact point coordinates are then transformed back to the original coordinate systems and contact lines on 1 1 1helical gear teeth are formed. Results of this analysis is used to determine the application points and directions of the loads on the tooth, and to find the load distribution on the contact lines. The load distribution is found by using the stiffnesses of meshing teeth. Helical gear tooth is modelled by using l-DEAST solid modelling package and helical gear geometry, and this model is used for determination of the variable stiffnesses of meshing teeth and for stress analysis with three-dimensional finite elements. In these studies l-DEAST Supertab and tetrahedron elements with four nodes are used.