Bağımlı gözlemlerle Bootstrap yöntemi
Bootstrap method with dependent observations
  1. Tez No: 233368
  2. Yazar: BENGÜL ARKANT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İHSAN KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: m-bağımlı, durağan, miksing, Hareketli Bloklarla Bootstrap, Örtüşmeyen Bloklarla Bootstrap, Çembersel Bloklarla Bootstrap, zaman serileri, m-dependent, stationary, mixing, Moving Block Bootstrap, Nonoverlapping Block Bootstrap, Circular Block Bootstrap, Time Series
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
İstatistiksel çıkarımın önemli noktalarından birisi yığından alınan örneklemin yığını temsil etmesidir. Bootstrap, bu düşünceyi temel alarak geliştirilen bir yeniden örnekleme yöntemidir. Efron (1979)' un bootstrap yöntemi gözlemler birbirinden bağımsız ve aynı dağılımlı (b.b.a.d) olduğunda pek çok durumda kullanılabilen bir yeniden örnekleme yöntemidir. Gözlemlerin birbirinden bağımsız olmadığı durumlarda, bu yöntem gözlemlerin alındığı yığındaki bağımlılığı doğası gereği gözardı etmektedir. Gözlemlerin alındığı yığındaki bağımlılık yapısını yansıtabilecek yeniden örnekleme yöntemlerinden birisi de Blok Bootstrap yöntemleridir. Bu çalışmada, bu yöntemler tanıtılacak, Markov zincirlerinde yöntemlerin nasıl işlediği bir örnekle verilecektir. Ayrıca durağan otoregresif zaman serilerinde bootstrap yöntemi bir örnekle verilecektir.
Özet (Çeviri)
One of the important point of statistical inference is the representation ability of the sample of the population well enough. Bootstrap is a resampling method which depends on this idea. Efron (1979)? s bootstrap method works most of the situations when the observations are independent and identically distributed (iid). When the obsevations are dependent this method neglects the dependence structure of the population. There have been various works on the bootstrap method when the observations are dependent. One of the resampling methods which can reflect the dependence structure of the population is the Block Bootstrap methods . In this study these methods is going to be presented. Examples for the application of these methods are going to be given for the Markov Processes. And bootstrap method for stationary otoregressive time series is going to be given with an example.