Jeodezik ağların dengelenmesinde hedef programlama tekniği
Goal programming technique in geodetic network adjustment
  1. Tez No: 233369
  2. Yazar: MUSTAFA ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, İstatistik, Geodesy and Photogrammetry, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: En küçük kareler, jeodezik ağ dengelemesi, hedef programlama, regresyon, MINMAD regresyon, The least squares, geodetic network adjustment, goal programming, regression, MINMAD regression
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada; en küçük kareler yöntemine göre dengeleme probleminin normal denklemlerinin, hedef programlama problemi biçiminde modellenerek dengeleme bilinmeyenlerinin çözümü amaçlanmıştır. Bu nedenle öncelikle en küçük kareler yöntemine göre dolaylı ölçüler dengelemesi incelenmiştir. Sonra hedef programlama, klasik regresyon ve regresyonda ortalama mutlak sapmaların minimizasyonu problemi (MINMAD regresyon) incelenmiştir. Daha sonra MINMAD regresyonuna doğrusal programlama yaklaşımı ele alınmış ve böylece en küçük karelerle dengelemenin normal denklemleri hedef programlama problemi biçimine dönüştürülmüştür.Teorik alt yapısı oluşturulan yöntem, nivelman ağı için kullanılarak Bölüm 5.2'de bir uygulama yapılmıştır. Uygulamada; nivelman ağı, en küçük kareler yöntemine göre dengelendikten sonra dengelemenin normal denklemleri hedef programlama tekniğiyle çözülmüş ve her iki yöntemin sonuçları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; it was aimed to solve the unknowns of adjustment by modeling the normal equations of least-squares adjustment problem by modeling in goal programming. In this respect, first parametric adjustment of least-squares was analyzed then; classical regression and the Minimum Mean Absolute Deviations (MINMAD) method of regression were investigated in goal programming setting. Afterwards, a linear programming approach to MINMAD regression was applied and normal equations of least-squares adjustment were transformed into a problem of goal programming.After developing the theoretical grounds, the method was used for a leveling network and was applied in Chapter 5.2. In the application, after adjusting the leveling network by least squares, the normal equations of the adjustment was also solved by goal programming and the results of both methods were compared.