Sıvı-sıvı ekstraksiyonu ile metal iyonlarının önderiştirilmesinde ono ve onno tipindeki schiff bazlarının verimliliklerinin karşılaştırılması
The comparison of the productivity of ono and onno type schiff bases on the preconcentration of the metal ions with liquid-liquid extraction method
  1. Tez No: 233373
  2. Yazar: ŞEYDA EYLENOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ATAKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Schiff bazları, önderiştirme, sıvı-sıvı ekstraksiyonu, Schiff bases, preconcentration, liquid-liquid extraction
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çalışmada amaç dört dişli şelatlaştırıcı içeren bir çözelti yardımı ile sulu çözeltilerde alevli atomik absorpsiyon yöntemine uygun önderiştirme yapabilmektir.Bu amaca uygun olacak ONO tipindeki üç dişli ve ONNO tipinde dört dişli Schiff bazı ligandları Ni(II) ve Cu(II)'nin önderiştirilmesinde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Önzenginleştirmenin pH'a ve ligand derişimine bağlılığı, girişim yapan bazı metal iyonlarının etkisi bu çalışmada incelenmiştir. Kullanılan ligandlardan N,N'-bis(salisiliden)-1,3-diaminopropan ve N,N'-bis-(salisiliden)-1,2 diaminoetan Ni(II) ve Cu(II)için en uygun olduğu gözlendi. Ni(II) ile pH=9,5 de sırasıyla %98 ve %94 gerikazanıma ulaşıldı. Cu(II) için ise pH=9'da iki ligand içinde %92 gerikazanıma ulaşıldığı gözlendi. Ayrıca kullanılan ligandlardan N,N'-bis(salisiliden)-2,2'-dimetil-1,3-diaminopropan ve N,N'-bis(salisiliden)-1,4-diaminobütan Cu(II) için sırasıyla pH=9 ve pH=9,5'da %98 ve %97 gerikazanıma ulaşıldığı gözlenmiştir. Bu tür dört dişli Schiff bazlarının, diğer geçiş elementleri ile birlikte iken bu iki element için seçici bir önzenginleştirme aracı olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to prepare preconcentrated solutions appopriate for flame atomic absorption method using aqueous solutions containing tetradentate chelating agents. ONO and ONNO type Schiff base ligands were used for preconcentration of Ni(II) and Cu(II). The effect of pH, ligand concentration and interference of metal ions on enrichment was analyzed. Ligand Bis-N,N?-(salisiliden)-1,3-propandiamine and Bis-N,N?-(salisiliden)-1,2 ethylendiamine was found to be best for Ni(II) and Cu(II). Recovery of Ni(II) at pH= 9,5 %98 and %94,respectively whereas recovery of Cu(II) at pH=9 %92 for both of two ligands. Additıonally, ligands Bis-N,N?-(salisiliden)-2,2?-dimethil-1,3-propanediamine and Bis-N,N?(salisiliden)-1,4-butanediamine was found for recovery of Cu(II). results were at pH=9 and pH=9,5 %98 and %97, respectively.This type of tetradentate Schiff bases were found best enrichment selective agents for Ni(II) and Cu(II) when Ni(II) and Cu(II) are together with other transition metals.