Dynamic reponse of earth dams and embankments: A case study on Kurtboğazı dam.
Toprak baraj ve dolguların dinamik tepkisi: Kurtboğazı barajı üzerine bir örnek çalışma
- Tez No: 23338
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toprak Baraj, Deprem, LUSH, Kalıcı Ver Değiştirme, Sismik Katsayı Metodu, Earth Dam, Earthquake, LUSH, Permanent Displacement, Seismic Coefficient Method
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZ TOPRAK BARAJ VE DOLGULARIN DİNAMİK TEPKİSİ: KURTBOÖAZ! BARAJI ÜZERİNE BİR ÖRNEK ÇALIŞMA VELKEN, Süleyman Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr M.Vener ÖZKAN Eylül 1992, 105 sayfa Bu çalışmada, yapay yer hareketi altında Kurtboğazı barajının dinamik tepkisi incelenmiştir. Sonuçlar, VM1 TİTREŞİM MONİTÖRÜ tarafından kaydedilen barajın davranışıyla karşılaştırılmıştır. Barajın doğrusal olmayan tepkisini elde etmede bilgisayar programı, LUSH, kullanılmıştır. Newmark Metodu ile, LUSH'dan elde edilen ivme değerleri kullanılarak kalıcı yer değiştirmeler bulunmuştur. Bu yer değiştirmelerin hesaplanmasında, bilgisayar programı SLOPE ile kıritik kayma eğrisi elde edilmiştir. SLOPE aynı zamanda güvenlik katsayısı ile sismik katsayısı arasındaki ilişkiyi ile elde etmekte kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DVNAMIC RESPONSE OF EARTH DAMS AND EMBANKMENTS: A CASE STUDY ON KURTBOĞAZI DAM YELKEN, Süleyman M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr.M.Yener ÖZKAN September, 1992, 105 pages In this study, dynamic response of Kurtboğazv dam is determined under an artificial base motion. The results were compared with the recorded behavior of the dam by WM1 VIBRATION MONITOR. The computer program, LUSH, is employed to obtain the nonlinear response of the dam. Permanent displacements by Newmark's Method are found by using the LUSH nodal acceleration values. To calculate these displacements, critical slip circle is determined by CRT computer program SLOPE. SLOPE is also used to obtain the variation of factor of safety with the seismic coefficient.