Location of health facilities and geography of health in Ankara
Sağlık tesisleri yer seçimi ve Ankara'nın sağlık coğrafyası
- Tez No: 23340
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TEKELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri, Hasta Bakımı, Sağlık Tesisleri, Yararlanma Çalışması, Hastanelerin Hizmet Alanları, Mesafe- Azalım Fonksiyonla^ Gravite Modeli Uygulaması, Ulaşabilirlik, Tesis yer Seçimi, Sağlık Hizmet Sunuş Modeli, Ankara Sağlık Araştırması, Sağlık Coğrafyası
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 327
Özet
ÖZ SAĞLIK TEStSLERÎ YER SEÇİMÎ VE ANKARA'NIN SAĞLIK COĞRAFYASI BERKMAN, Ayşe Gülden Doktora Tezi, Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.J)ı^. IJlhan TEKELİ şubat, 1992, 295 Sayfa Bu çalışmada, nüfus özellikleri bilinen belli bir coğrafi alanın sağlık hizmetleri sistemini incelemek için kullanılabilecek kuramsal ve uyguLamalı analiz yöntemleri tanıtılmaktadır. Sağlık hizletlerinden ve tesislerinden yararlanma kalıplarını ortaya çıkartmak amacı ile Ankara kent nüfusuna değişik analitik yöntemler uygulanmıştır. Yararlanmayı etkileyen, mekansal ve sosyo-ekonomik faktörleri ve yetersiz yararlanmanın nedenlerini saptamak için nüfusun ve sağlık hizmetleri sunan tesislerin (özellikle hastanelerin) özellikleri birlikte ele alınmıştır. Gravite- türü bir model, regresyon analizi, sınıflama teknikleri ve diğer istatistik yöntemler kullanılarak mahalle sınıflandırılması, çekim ve ulaşabilirlik gibi endeksler,talep tahmini ve yararlanma kalıpları elde edilmiştir. Bulguların değerlendirilmesi sırasında, daha çok belli bir alan için Hizmet Sunuş Modeli planlanırken göz önüne alınması gereken noktalara ilişkin önerilerin ortaya çıkartılabilmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LOCATION OF HEALTH FACILITIES AND GEOGRAPHY OF HEALTH İN ANKARA BERKMAN, Ayşe Gülden Ph.D. in City and Regional Planning Supervisor: Prof.Dr.ilhan TEKELi February^ 1992, 295 pages in this study, theoretical and practical methods of analysis are introduced to examine the health service system of a given geographical area with known attributes of its population. Different analytical tools are implemented för the residents of the city of Ankara to figüre out the patterns of utilization from medical çare services and facilities. Both the attributes of the population and the characteristics of the facilities (with emphasis on hospitals) of the providers of the health services are considered together, to determine the spatial and socio- economic factors affecting utilization and the reasons of inadequate utilization. A Gravity-type model, regression analysis, a simple clustering technique and other curve fitting methods are used to achieve district clusters, indices of attraction and accessibility ete., prediction of iiidemand and patterns of utilization. The findings are evaluated especially to derive recommendations which should be taken into account, when a service Provision Model of Health Services, is going to be planned för a given areal unit. Keywordfihî-HeaitJi-S^rvices, Medical Çare, Health Facilities, ~^~^~ ^xı --^^^^^^^^=^*ö3Y-* _j*şjçyice- Areas of Hospitals, -“~ ~ --~* ”j^^et^^ =^BWİÎ ~-JlitHgsıtirJServlce Provision Model, Ankara Health Research, Geography of Health. Science^Code: 601.05.01