An Experimental investigation on the boundary layer development upon a swept flat plate with a zero streamwise pressure gradient and growth of the turbulent boundry layer behind three-dimensional roughness elements
Oblik hücüm kenarlı düz bir plaka üstündeki sınır tabakası gelişiminin sıfır basınç gradyeni altında incelenmesi ve üç-boyutlu pürüzlülük elemanları ardında büyüyen türbülanslı sınır tabakası konusunda deneysel bir çalış
  1. Tez No: 23345
  2. Yazar: MELDA ÇARPINLIOĞLU (ÖZDİNÇ)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMERT. GÖKSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Oblik Hücum Kenarlı Plaka, Üç Boyutlu Sınır Tabakası, Geçiş, Küresel Pürüzlülük Elemanı, Swept plate, 3-D Boundary Layer, Transition, Spherical Roughness Element
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 552
Özet
öz OBLİK HÜCUM KENARLI DÜZ BÎR PLAKA ÜSTÜNDEKİ SINIR TABAKASI GELİŞİMİNİN SIFIR BASINÇ GRADYENİ ALTINDA İNCELENMESİ VE ÜÇ-BOYUTLU PÜRÜZLÜLÜK ELEMANLARI ARDINDA BÜYÜYEN TÜRBÜLANSLI SINIR TABAKASI.KONUSUNDA DENEYSEL BİR ÇALIŞMA. ÇARPINLIOGLÜ Melda, Özdinç Doktora Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Ömer T. GÖKSEL Şubat, 1992, 512 Sayfa Bu çalışmanın temel amacı ana akım doğrultusunda basınç uygulanmaksızın düz bir plaka üzerindeki üç boyutlu sınır tabaka gelişiminin incelenmesidir. 10°, 20°, 35° ve 50° kesim açılarına sahip test plakaları üzerinde yapılan deneylerle plaka kesim açısının plaka üstünde gelişen sınır tabakasına etkisi incelendi. Test plakaları üzerinde sınır tabaka geçiş karekterleri yanal akım kararsızlık modu dikkate alınarak incelendi. Üç boyutlu sınır tabakasının akım yapısı ana akım ve yanal akım parametreleri arasında oluşturulan eşilişkiler ile analiz edildi. 10°, 20°, 35° kesim açılı test plakaları üstünde küresel pürüzlük elemanları ardında oluşan sınır tabakasının türbülanslırejime geçişi incelendi. Küresel pürüzlülük elemanları ardında büyüyen tam gelişmiş üç boyutlu türbülanslı sınır tabakası ile ilgili paramet reler arasında eşilişkiler önerildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT. AN EXPERIMENTAL INVESTIGATION ON THE BOUNDARY LAYER DEVELOPMENT UPON A SWEPT FLAT PLATE WITH A ZERO STREAMWISE PRESSURE GRADIENT AND GROWTH OF THE TURBULENT BOUNDARY LAYER BEHIND THREE-DIMENSIONAL ROUGHNESS ELEMENTS ÇARPDttJOĞLU Melda, Özdinç Ph.D. In Mechanical Engineering Supervisor: Prof.Dr.Ömer T. GÖKSEL February, 1992, 512 Pages The basic aim of this study is to investigate the growth of a, three-dimensional boundary layer formed on a swept flat plate with the absence of a streamwise pressure gradient. The effect of the plate sweep angle on the development of the boundary layer upon a swept flat plate was investigated by conducting experiments on the test plate with sweep angles of 10°, 20 °, 35° and 50°. Transition characteristics of the boundary layer upon swept plates were investigated giving attention to the influence of crossflow instability mode. Correlations between the streamwise and crossflow parameters were formed to analyze the flow pattern of a three-dimensional boundary layer. iiiThe movement of the transition front behind the centerline of spherical roughness elements placed upon swept plates with 1C°, 20c and 35 sweep angles was investigated. Correlations were proposed for the growth of a fully developed three-dimensional turbulent boundary layer behind the centerline of spherical roughness elements.