Kredi kartı için yapay sinir ağları (YSA) uygulaması
Application of artificial neural networks for credit cards
  1. Tez No: 233468
  2. Yazar: YUSUF VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OKATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay sinir ağları, kredi kartları, Artificial neural networks, credit cards
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Değişen koşullar ve tüketim alışkanlıkları (kredi kartının, kredi kartı ile taksitli alışverişin yaygınlaşması), bankaların müşterilerinin risklerini güncel olarak değerlendirmesini gerektirmektedir.Kredi kartı talebinde bulunan müşteriler bir çok yönden değerlendirilerek uygun ise kart sahibi olabilmektedirler. Bu alandan YSA kullanılması ise günün hızlı değişen koşullarına göre müşterilerin davranış tahminlerini edinmemizi sağlayarak risklerimizi azaltabilir.Bu çalışmada müşterinin cinsiyeti, medeni durumu, gelir durumu, meslek grubu ve kredi kartı borcu ödeme alışkanlıkları veri olarak alınmıştır. Bu verilere göre yeni müşteriler için davranış tahmini elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the changing conditions and consumption patterns, e.g.usage of credit cards and hire-purchasing with credit cards those becoming widespread , banks get more need to evaluate the actual customer risks.The customers demanding credit cards, are evaluated in many aspects and if the results are evaluated as appropriate, they become card-holders. The application of artificial neural networks can enable us reduce the risks by making it possible to foresee the customer behaviours influenced by rapidly changing daily conditions.In this study, customer's gender, marital status, income, profession and credit card paying habits are taken as data. According to these data, new customers behaviors are predicted.