Environmental impact assessment of highways (a case study for the southern section of the Ankara peripheral motorway
Karayollarının çevresel etki değerlendirmesi (Ankara çevre otoyolunun güney kesimi için bir örnek çalışma)
- Tez No: 23351
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ARGUN EVYAPAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
 - Anahtar Kelimeler: Çevresel Etki Değerlendirmesi, Karayollarının Çevresel Etkileri, Karayolu Planlaması, Çevre Otoyolları, Environmental Impact Assessment, Environmental Impacts of Highways, Highway Planning, Peripheral Motorways, Mitigating Measures
 - Yıl: 1992
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZ KARAYOLLARININ ÇEVRESEL ETKÎ DEĞERLENDiRMESi (ANKARA ÇEVRE OTOYOLUNUN GÜNEY KESlMl iÇiN BiR ÖRNEK ÇALIŞMA) ATALAY (ADAY), Kadriye Yüksek Lisans Tezi, Bölge Planlama Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Argun EVYAPAN Şubat 1992, 174 sayfa. Dünya hızla değişirken nüfus ve mekan bu değişmenin en belirgin iki parametresini oluşturmaktadır. Bunlara bağlı olarak da artan ulaşım gereksinmeleri şehir içinde ve şehir dışında büyük mühendislik uygulamalarıyla sonuçlanmaktadır. Şehir dışı ulaşımda çok gelişmiş karayolu teknolojisi uygulanırken çevre faktörünün aynı gelişmişlikte ele alındığını söylemek güçtür. Karayollarının başlıca çevresel etkileri, şimdilik hava kirliliği, gürültü, ekolojik etkiler, sosyal etkiler ve enerji tüketimi olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada etkiler eldeki verilere göre irdelenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada, karayollarının çevresel etkileri ele valınarak, karayolu planlamasına yeni bir boyutun eklenmesi ve Ankara çevre otoyolunun güney kesimi ile ilgili kısıtlı bir Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılmış ve bunu çalışma alanına özgün bir biçimde geliştirmek için; alanın doğal ve fiziksel yapısı haritalama yöntemi ile ortaya konurken, alternatiflerin karşılaştırılmasında matrixlerle yapılmıştır. Çevresel etki değerlendirmesi yönteminin tek başına yeterli bir araç olduğu tartışma konusu olduğu için olumsuz etkileri azaltıcı yollara ağırlık verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENVIRONMENTAL IMPACT ASSESSMENT OF HIGHWAYS (A CASE STUDY FOR THE SOUTHERN SECTION OF THE ANKARA PERIPHERAL MOTORWAY) ATALAY (ADAY), Kadriye M.S. in Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Argun EVYAPAN February 1992, 174 pages. During the rapid and global transformation of our planet, population and space have emerged as two major parameters. Related to these parameters, increasing transportation needs lead to vast investments in the city and intercity transportation networks. Highway construction technology is also in rapid change. Meanwhile, environmental considerations are major issues of debate and are becoming a growing political movement all over the world. Throughout this thesis, the environmental impacts of the highways and a new component on the highway planning IIIprocedures have been tried to discuss. A restricted Environmental Impact Assessment study was conducted for the southern section of the Ankara Peripheral motorway. During the study, the natural and physical structure of the project site was analysed by various maps and a comparison of alternatives was made through matrices. As the Environmental Impact Assessment does not seem to be the sole means of combatting the adverse impacts of large infrastructure projects and this matter is still discussed widely, the mitigating measures also constitute a considerable section of this thesis study.