Determination of selenium in biological matrices using catalytic spectrophotometric method
Katalitik spektrofotometrik yöntemle biyolojik ortamlarda selenyum tayini
  1. Tez No: 23350
  2. Yazar: EKHLASS YASSER ABDE-QADER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Selenyum Tayini, Katalitik Spektrofotometrik Yöntem, İdrarda Selenyum, Selenium Determination » Catalytic Spectrophotometric Method, Selenium in Urine. Science Codes 405. 03. 01 IV
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
öz KATALİTİK SPEKTROFOTOMETRİ K YÖNTEMLE BİYOLOJİK ORTAMLARDA SELENYUM TAYİNİ ABDEL-QADER, Ek h lass Yasser Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilin» Dalı Tez Yöneticisi! Doç. Dr. İnci GÖkMEN Şubat, 1992, 46 sayfa Selenyum tayini için basit ve duyarla bir katalitik spektrofotometrik yöntem geliştirildi. Yöntem metilen mavisinin (MM), sodyum sülfür ile reaksiyonunda, selenyumun katalitik etkisini esas almaktadır. Belli bir MM, sodyum sülfür reaksiyonunda, MM soğurmasının zamanla değişimi takip edildi ve reaksiyonun tamamlanması için gerekli zaman (t) belirlendi, ve (l/t) hesaplandı. l/t nin selenyum derişimi ile değişimi kalibrasyon eğrisini oluşturdu ki bu 2.5- 30 ng/ml Se derişiminde doğrusaldı. Bu çalışmada MM, sodyum sülfür, formaldehit ve demir derişimleri ve pH optimize edildi. Girişim olasılığı olan iyonların etkileri incelendi. İdrar örneklerinin tetrametil amonyum hidroksit (TMAH) ile özümlenmesinden sonra geliştirilen yöntem idrarda selenyum tayininde uygulandı. Selenyum geri kazanımı kör ve idrar örnekleri için %93 ve %S4.9 bulundu. Yöntemin doğruluğu bu yöntemle idrarda belirlenen selenyum derişim, hidrür oluşturmalı atomik absorpsiyon spektrof otometrisi yöntemi ile bulunan değerlerle karşılaştırılarak irdelendi» Her iki yöntemle elde edilen sonuçlar uyumlu bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF SELENIUM IN BIOLOGICAL MATRICES USING CATALYTIC SPECTROPHOTOMETRIC METHOD ABDEL-QADER, Ekhlass Yasser M.S. in Chemistry Supervisors Assoc. Prof. Dr. İnci GÖKMEN February, 1992, 46 pages A simple and sensitive catalytic spectrophotometric method was developed for the determination of selenium in biological matrices, especially in urine. The method is based on the catalytic effect of selenium on the reaction of methylene blue (MB) with sodium sulfide. For a given reaction between MB and sodium sulfide, the change in MB absorbance with time was followed, then the time (t) needed for the completion of reaction was determined and (1/t) was calculated. The plot of i/t as a function of selenium concentration has constituted the calibration curve, which was linear in the range 2.5-30 ng/ml Se. In this study, optimization of some experimental variables like pH, the concentrations of MB, sodium sulfide, formaldehyde and iron were studied. The effect of possible interfering species were investigated. After digestion of urine with tetramethyl ammonium hydroxide (TMAH), the method was applied for the determination of selenium in urine. The average recovery for the blank and urine samples were 93% and 84.9%, respectively. Accuracy of the method was tested by comparing the selenium concentrations in urine sample obtained by this procedure with the result mobtained by hydride generation atomic absorption spectrophotometry. The results obtained with both of these methods were in good agreement.