Evaluation and selection of distribution systems voltage levels for the networks of large cities
Büyük şehir şebekelerinde kullanılan dağıtım sistemleri gerilim seviyelerinin değerlendirilmesi ve seçilmesi
  1. Tez No: 23360
  2. Yazar: TURGUT TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN TÜRELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dağıtım sistemleri planlaması, Şebeke gerilimi, Çift ve tek transformasyon, Dağıtım transformatör merkezleri, Fider ve transformatör kayıpları, Distribution System Planning, Network Voltage, Double and Single Transformation, Distribution Substations, Feeder and transformer losses
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada büyük şehir şebekelerinde kullanılan orta gerilim seviyelerinin değerlendirilmesi ve seçilmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda, başlangıç olarak Türkiye Elektrik Dağıtım Sisteminde kullanılan çeşitli gerilimler incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde çift transformasyonlu (154/34.5/10.5 kV) sistemle tek gerilimli sistem karşılaştırılmaktadır. Bu sistemin yüksek trafo kayıplarından (34.5/10.5 kV) ve bu ara transformasyonun getirdiği ek malzeme fiyatlarından dolayı optimum çözüm olmadığı görülmektedir. ikinci bölümde 10.5 kV ve 34.5 kV gerilim seviyeleriyle gerçekleştirilen dağıtım sistemlerinin karşılaştırılması yapılmaktadır. Karşılaştırmada, orta gerilim sistemine ek olarak 154 kV iletimi de gözönüne alınmaktadır. Tasarımı yapılan şebekelerdeki dağıtım transformatörlerinin eşit aralıklarla yerleştirildiği ve güçlerinin aynı olduğukabul edilmektedir. Karşılaştırma amacıyla ortak bir besleme alanı seçilmiştir. Sonuç olarak, 34.5 kV dağıtımın bütün yük yoğunluklarında ve 154/34.5 kV merkezlerdeki 300 MVA kurulu güçle optimum çözüm olduğu bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is focused on the subject of evaluation and the selection of primary distribution voltage levels used in the networks of large cities. For this purpose, several medium voltage levels existing in the Turkish Electricity Distribution Network are examined initially. in the first part, double transformatiOn (154/34.. 5/10.5 KV) is corapared with single transforraation. it is seen that double transformation is not the optimum solution due to high transformation losses (34.5/10.5 KV), and the costs of additional equipments. in the second part, 10.5 and 34.5 KV single transformations are compared. in the comparison, in addition to medium voltage system, 154 kV system costs are also considered. in the networks designed, it is accepted that distribution transformers are regularly spaced and equal to each other. For the comparison, a common area is selected to be supplied. in result, 34.5 kV voltage level is found to be optimum för ali the loaddensities with the use of 3*100 MVA transformers in 154/34.5 kV substations.