Radye temellerin tasarımında kullanılan hesap yöntemlerinin etkinliklerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi
The comparative analysis of the effectiveness of the calculation methods used for mat foundations
- Tez No: 233653
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM DOĞANGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radye Temeller, Rijit Çözüm, SAP2000, SAFE, PROBİNA, Mat Foundations, Rigid Solution, SAP2000, SAFE, PROBİNA
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Marmara (1999) Depremi'nde de bir kez daha görülmüştür ki zemine uygun olmayan temel sisteminin uygulanması birçok yapının hasar görmesine ve yıkılmasına yol açmıştır. Bu deneyim ülkemizde zemin incelemelerini gündeme getirmiş ve daha emniyetli yapı arayışına yöneltmiştir. Konu ile ilgili olarak da yeni yasal düzenlemeler getirilmiş ve denetimler sıklaştırılmıştır.Bu gelişmeler sonucunda radye temel uygulamaları ülke gündemine yaygın olarak girmiştir. Firmalar, binalarının sağlamlığını radye temelle ilişkilendirerek, alıcıları ikna etmeye çalışmışlardır. Buna bağlı olarak, ülkemizde radye temel uygulamalarının sayı ve oranı artmıştır. Ancak radye temel hesabı ve tasarımı konusunda mühendislerin yararlanabileceği kaynaklar yok denecek kadar azdır. Bu açığı gidermek amacıyla gerçekleştirilen çalışmada, radye temeller için kullanılan hesap yöntemleri karşılaştırılmalı olarak irdelenmekte ve sayısal uygulamalar yapılmaktadır. Çalışma 4 ana bölümden oluşmaktadır:Birinci bölümde konuyla ilgili genel bilgileri içermektedir. Temellerin sınıflandırılması ve hesapları konusunda bilgiler verilerek taşıma gücü ve oturma kavramları üzerinde durulmaktadır. Bu konuyla ilgili olarak Terzaghi, Meyerof, Brinc-Hansen ve Vesic taşıma gücü denklemleri irdelenmektedir. Zemin oturma koşulları ve nedenleri hakkında bilgiler verilip oturma tipleri tanıtılmaktadır. Temel çeşitleri genel olarak alt başlıklar halinde öz olarak sunulmakta bunlardan radye temel çeşitleri ve hesap yöntemleri ise daha ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.İkinci bölümde, seçilen iki tip radye temelin, rijit yöntemle ve sayısal analiz yöntemleriyle yapısal çözümlemesi yapılmaktadır.Üçüncü bölümde ise bu çalışmadan elde edilen bulgular irdelenmektedir.Dördüncü bölümde ise bu çalışmadan çıkarılan sonuç ve önerilere yer verilmektedir. Dördüncü bölümü kaynaklar dizimi ile özgeçmiş izlemektedir.
Özet (Çeviri)
The Marmara Earthquake in 1999 has shown that buildings out of the standards and not applying the foundation system suitable for the soil have caused the damage to be very huge.This unfortunate experience has led the people to seek for more secure building systems. In accordance with this topic, there has been new regulations and checks have been more often.As a result of these developments, applications of mat-foundations system have begun to spread in the country (in Turkey). The firms have tried to persuade the purchasers by making a relation between the strength of the building and the mat-foundation and accordingly, the use of mat-foundation in our country has increased. However ; there have been few studies about the applications which the engineers can make use of.In this study, the calculation methods used for mat-foundations have been handled comparatively. The study consists of three main parts ;The first part includes literature analysis on the subject. General information about the foundations is given and the bearing capacity is described. In relation with this subject, bearing capacity equations of Terzaghi, Myerof, Brinc-Hansen and Vesic are searched .It also includes information about soil-settlement conditions and reasons and the settlement types are described. The foundation types are given as subtitles. The firs part finally includes the mat foundation types and calculation methods.In the second part , two types of mat-foundations are being analyzed by using rigid and numerical analysis methods.The third part includes the results of this study and the recommendations.