Maneb ve karbaril aktif maddelerini içeren pestisitlerin gökkuşağı alabalıkları (Oncorhynchus mykiss) üzerine olan histopatolojik etkilerinin belirlenmesi
Determination of histopathological effects of maneb and carbaryl to rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
- Tez No: 233666
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN ALTINOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Biyoloji, Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Fisheries Technology, Biology, Marine Science, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Maneb, Karbaril, Gökkuşağı Alabalığı, Histopatoloji, Akut Toksik Test, Maneb, Carbaryl, Rainbow Trout, Histopathology, Acute Toxicity Test
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, Karadeniz Bölgesi'nde tarımsal zararlılarla mücadelede yaygın olarak kullanılan, maneb ve karbaril aktif maddesi içeren pestisitlerin, gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yavrularına olan toksik ve histopatolojik etkileri araştırılmıştır.Toksikolojik testlerde maneb konsantrasyonu 0,10-2,00 mg/l, karbaril konsantrasyonu 0,20-3,90 mg/l arasında değişen test çözeltileri kullanılmıştır. Manebin testlerde kullanılan gökkuşağı alabalıklarının (3,27±0,9 g) 24, 48, 72 ve 96 saat sonunda % 50'sini (LC50) öldürdüğü konsantrasyonlar sırasıyla 1,19±0,12, 1,04±0,11, 0,92±0,12 ve 0,81±0,14 mg/l olarak belirlenmiştir. Ortalama ağırlıkları 4,32±1,1 g olan gökkuşağı alabalıklarının kullanıldığı testlerde karbarilin, balıkların 24, 48, 72 ve 96 saat sonunda % 50'sini (LC50) öldürdüğü konsantrasyonlar ise 2,52±0,71, 2,16±0,63, 1,71±0,46 ve 1,39±0,15 mg/l olarak tespit edilmiştir. Maneb konsantrasyonu ? 1,30 mg/l ve karbaril konsantrasyonu ? 2,60 mg/l olan test çözeltilerinde tutulan gökkuşağı alabalıklarının 6 saatlik süre sonunda ölmeye başladıkları belirlenmiştir.Maneb ve karbarilin histopatolojik olarak gökkuşağı alabalıklarının solungaç lamellerinde ödem oluşumuna, lamellerden epitelyumların ayrılmasına, lamellerin birleşmesine, epitel hücrelerinin şişmesine ve epitel hücre nekrozlarına neden olduğu belirlenmiştir. Solungaçlarda ayrıca, yaygın şekilde anormal hücre artışı gözlenmiştir. Balıkların karaciğer, dalak ve böbrek dokularında sıvı birikimi, dalak ve böbrekteki melanomakrofaj merkezlerinde artış ve bu organların bazı kısımlarında nekrotik odaklar tespit edilmiştir. Bu belirtilerin hiçbiri kontrol grubu balıkların dokularında görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Acute toxicity of the pesticides, maneb and carbaryl, to juvenile rainbow trout were evaluated under static-renewal test condition. Nominal concentrations of maneb in the toxicity test ranged from 0.10 mg/l to 2.00 mg/l while concentrations of carbaryl in the toxicity test ranged from 0.20 mg/l to 3.90 mg/l. The concentrations of maneb that killed 50% of the rainbow trout (3.27±0.9 g) within 24-h (24-h; LC50), 48-h, 72-h and 96-h were 1.19±0.12, 1.04±0.11, 0.92±0.12 and 0.81±0.14 mg/l (95% confidence limits), respectively. LC50 values of carbaryl for 24-h, 48-h, 72-h and 96-h were 2.52±0.71, 2.16±0.63, 1.71±0.46 and 1.39±0.15 mg/l, respectively. None of the unexposed control fish died, and the first fish died 6 h after exposure to maneb (? 1.30 mg/l), and carbaryl (? 2.60 mg/l).Histopatholologically, fish exposed to maneb and carbaryl had lamellar edema, separation of epithelium from lamellae, lamellar fusion, swelling of the epithelial cells and epithelial cell necrosis. Gills also had scattered areas of focal lamellar hyperplasia. Melanomacrophage centers scattered throughout trunk kidney and spleen. Fish exposed to pesticides had exudates infiltration and focal necrosis in liver, trunk kidney and spleen. None of these lesions were seen in control fish.