Anthemideae (Asteraceae) tribusunda karpolojik araştırmalar
Carpological investigations in the tribe Anthemideae (Asteraceae)
  1. Tez No: 233690
  2. Yazar: MURAT BAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN İNCEER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Anthemideae, Asteraceae, Karpoloji, Aken, Taksonomi, Anthemideae, Asteraceae, Carpology, Achene, Taxonomy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Anthemideae tribusu Asteraceae familyasının en büyük tribuslarından biridir ve yaklaşık olarak 1800 tür içerir. Ülkemizde 14 cins ile temsil edilmektedir. Bu çalışmada Achillea L., Anthemis L., Artemisia L., Leucanthemum Mill., Matricaria L. Tanacetum L. ve Tripleurospermum Schultz Bip. cinslerine ait 12 takson karpolojik yönden incelenmiştir.Çalışmada kullanılan materyaller, Doğu Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden 2001?2008 yılları arasında nisan ve ağustos aylarında toplandı. Birbirleri ile yakından ilişkili olan taksonlar karpolojik özelliklerine göre karşılaştırıldı.İncelenen taksonlarda aken rengi ve büyüklüğü, akenin pappuslu olup olmaması ile damar sayısı, perikarp kalınlığı, perikarpta müsilaj hücrelerinin olup olmaması, parenkima ve sklerenkima hücrelerinin dağılımı, testa kalınlığı ile şeklinin taksonomik açıdan önemli olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Anthemideae is one of the largest tribes of Asteraceae family and includes approximately 1800 species. It is represented 14 genera in Turkey. In this study, 12 taxa belonging to Achillea L., Anthemis L., Artemisia L., , Leucanthemum Mill., Matricaria L. Tanacetum L. ve Tripleurospermum Schultz Bip. were investigated karpologically.Material used in this study were collected from several regions, particularly in the Blaksea Region in Turkey between 2001 and 2008 in april and august. Taxa, related with each other closely, were compared according to their carpologic characteristics.It was determined that the color and size of achene, with or without pappus of achene and number of ribs, thickness of perikarp, with or without mucilage cells in perikarp, distributation of parenchyma and sclerenchyma cells thickness of testa and structure of testa are important taxonomically.