Kavramsal değişimi sağlayan farklı metotların karşılaştırılması: Sesin yayılması konusu örneği
A comparison of different conceptual change methods: A sample for ?sound propagation? topic
- Tez No: 233689
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER ÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 5E Modeli, Kavramsal Değişim, Kavramsal Değişim Metni, Analoji, Çalışma Yaprağı, Sesin Yayılması, 5E Model, Conceptual Change, Conceptual Change Text, Analogy, Worksheet, Sound Propagation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın amacı, ışık ve ses ünitesi içerisinde yer alan sesin yayılması konusu ile ilgili olarak farklı kavramsal değişim metotlarını birbirleriyle ve mevcut öğretim yöntemiyle karşılaştırmaktır. Çalışma kapsamında geliştirilen öğretim materyali; kavramsal değişim metni, çalışma yaprağı, analoji ve bilgisayar destekli materyalleri içermektedir. Bu amaçla, bir ilköğretim okulunun dört farklı beşinci sınıf şubesindeki 80 öğrenci örneklem olarak seçilmiştir. Bu gruplardan birisi kontrol grubu diğer üçü ise deney grubu olarak belirlenmiştir. Çalışmada veri toplamak için iki aşamalı kavram testi ve yarı-yapılandırılmış mülakat soruları kullanılmıştır. Kavram testi dört gruba da ön test olarak uygulamadan bir hafta önce uygulanmıştır. Aynı test uygulamadan bir hafta sonra son test ve üç hafta sonrada gecikmiş test olarak yeniden uygulanmıştır. Kavramsal değişim performanslarına gore herbir grupdan iki şer öğrenci olmak üzere (en az ve en çok değişim gösteren öğrencilerden birer kişi) toplam 8 öğrenci ile mülakat yürütülmüştür. Araştırmanın sonucunda deney gruplarının kontrol grubuna göre öğrenci anlamalarında istatiksel olarak daha başarılı olduğu görülmüştür. Deney gruplarının birbirileri ile karşılaştırılmasında uygulamaların 5E modeline göre yürütüldüğü grupta öğrencilerin başarı düzeyleri en yüksek düzeyde gerçekleşmiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada kulanılan materyaller sadece öğrencilerin alternatif kavramlarının giderilmesini sağlamamış aynı zamanda yeni oluşturulan bilgilerin uzun süreli bellekte tutulmasını sağlamıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara bağlı olarak araştırmacılara ve eğitimcilere birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare different conceptual change methods with each other and with current teaching method within `sound propagation? topic in `light and sound? unit. Within the content of the study, the developed teaching materials include; conceptual change text, worksheet, analogies and computer supported materials. To achieve this aim, eighty grade 5 students from four intact classrooms in the same primary school were selected. While one class was assigned as a control group, the others were devoted to experimental groups. To collect data, a concept test with two-tier questions and semi-structured interview were used. The concept test was administered as a pre-test one week before intervention. While the same test was re-administered as a post test one week after the intervention, it was also employed as a delayed test three weeks after the intervention. Totally eight interviewees (two for each class- one performed the best conceptual change while the other indicated least conceptual change) were selected in regard to their conceptual change performance. As a result, it can be concluded that the experimental groups indicated statistically better achievement than did the control one. As compared with the experimental groups, the one exposed to 5E model involving in all alternative materials performed higher achievement than the others. Finally, it can be deduced that the interventions used here not only afforded students to remedy their alternative conceptions but also to store newly structured knowledge in their long-term memory. In light of the results, some suggestions were made for researchers and science educators.