Sızıntı miktarının deniz kazaları risk modeli (Marisk) ile araştırılması
Research of the spill quantity by the sea accident risk model (Marisk)
- Tez No: 233739
- Danışmanlar: PROF. DR. CAN E. BALAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Denizcilik, Mühendislik Bilimleri, İstatistik, Marine, Engineering Sciences, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Deniz kazaları, Risk, Maritime accidents, Risk
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kazaların Çevresel ve Teknik Araştırması Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Türkiye'de meydana gelen deniz kazalarının olasılığını ve riskini belirlemek amacı ile, Monte Carlo yöntemi ile bir risk değerlendirme modeli (MaRisk) ilk olarak geliştirilmiştir. Model geliştirilirken, T.C. Denizcilik Müsteşarlığı Arama Kurtarma Birimi kaza verilerinden yararlanılmıştır. Kaza verileri olay tipine ve kusur tipine göre derlenerek istatistiksel olarak incelenmiş ve olay tipine göre kaza olasılığı dağılımları belirlenmiştir. Kaza sonucunda olası sızıntı miktarları öngörülerek, Türkiye'deki her bölge için olay tipine göre kaza riskleri belirlenmiştir. Kaza riskleri hesaplanırken, kaza olasılığı dağılımları ve kaza sonucunda olası sızıntı miktarları kullanılmıştır. Monte Carlo modellemesi ile çalışma sonucunda sunulan risk dağılımları; bir tesiste, bir bölgede veya Türkiye'de meydana gelmesi muhtemel bir kazanın olasılığını ve olay tipine göre risklerini içermektedir. Belirlenen risk dağılımları yayılması muhtemel sızıntının miktarını ifade etmektedir. Böylelikle, alınacak önlemler karar verici tarafından öngörülebilmektedir.
Özet (Çeviri)
A risk assessment model (MaRisk) by using Monte Carlo method has been developed to define the probability and the risk of maritime accidents on Turkey. Accident archives of Undersecretariat Maritime Affairs Search And Rescue Department have been used. Accident data have been investigated statistically and compiled according to event type and fault type. Using the investigations accident probability distribution has been determined according to event type. Suggesting probable spill quantity due to an accident, accident risks have been determined on all zones in Turkey. Accident probability distributions and probable spill quantity due to an accident have been used on the calculation of accident risk. The presented risk distribution of the study using Monte Carlo method includes the probable accident distribution and risk according to event type of an establishment, zone or Turkey. Determined risk distribution explains probable spill quantity. Thus the degree of the precaution can be easily seen by the authority.