Mardin-Kızıltepe koşullarında Türkiye'de tescil edilmiş mercimek çeşitlerinin verim ve bazı verim özelliklerinin belirlenmesi
Determination of yield and some components of the registered lentil cultivars of Turkey in Mardin-Kızıltepe conditions
- Tez No: 233756
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEŞİM TOĞAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mercimek, Çeşit, Verim, Verim öğeleri, Lentil, Variety, Yield, Yield attributes
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Araştırma, Mardin-Kızıltepe koşullarında kışlık olarak yetiştirilebilecek mercimek çeşitleri ile bunların önemli tarımsal ve bitkisel özelliklerini belirlemek amacıyla 2005-06 yetiştirme sezonunda Mardin ili Kızıltepe ilçesi Köprübaşı köyünde yürütülmüştür. Denemede tescil edilmiş Pul 11, Yeşil 21, Sultan I, Kayı 91, Sazak 91, Emre-20, Çiftçi, Meyveci 2001, Seyran 96, Malazgirt 89, Yerli Kırmızı, Kışlık Kırmızı 51, Kafkas, Fırat 87, Ali Dayı, Erzurum-89 ve Özbek olmak üzere 17 mercimek çeşitledi kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür.Çalışmada mercimekte çıkış süresi, çiçeklenme süresi, yetişme süresi, bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide birincil dal sayısı, bitkide ikincil dal sayısı, bitkide bakla ve tane sayısı, baklada tane sayısı, birim alan tane verimi, hasat indeksi, biyolojik verim ve bin tane ağırlığı özellikleri incelenmiştir.En yüksek birim alan tane verimi 201.76 kg/da ile Fırat-87 çeşidinden elde edilirken, en düşük birim alan tane verimi 44.13 kg/da ile Sultan-1 çeşidinden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine cultivars which grown at Mardin- Kızıltepe ecological conditions and their some important agricultural and plant properties in 2005-06 winter season in Köprübaşı village of Kızıltepe, Mardin. In the study was used 17 cultivars which officially registered such as Pul 11, Yeşil 21, Sultan I, Kayı 91, Sazak 91, Emre-20, Çiftçi, Meyveci 2001, Seyran 96, Malazgirt 89, Yerli Kırmızı, Kışlık Kırmızı 51, Kafkas, Fırat 87, Ali Dayı, Erzurum-89 and Özbek. The trial was conducted by using randomized complete blocks design with the three replications.In the study were investigated sowing times on germinating, flowering and maturity times, plant height, first pod height, numbers of primary branches, numbers of secondary branches, numbers of pod per plant and numbers of seed per plant, numbers of seed per pod, seed yield per unit area, harvest index, biological yield and 1000 seed weight.While the highest seed yield per area was obtained from Fırat-87 varieties with 201.76 kg/da, the lowest seed yield per area was obtained from Sultan-1 with 44.13 kg/da.