Bazı makarnalık buğday çeşitlerinin Mardin-Kızıltepe koşullarında verim ve kalite parametrelerinin belirlenmesi
Determination of yield and qualty characteristics of some durum wheat cultivars in Mardin-Kızıltepe ecological conditions
- Tez No: 398769
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Makarnalık buğday, Adaptasyon, Verim, Kalite, Verim bileşenleri, Durum wheat, Adaptation, Yield, Quality, Yield components
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırma, Mardin-Kızıltepe ekolojik koşullarında bazı makarnalık buğday çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada tescil edilmiş 15 adet makarnalık buğday çeşidi (Fırat-93, Şahinbey, Diyarbakır-81, Aydın-93, Zühre, Ceylan-95, Sarıçanak, Eyyubi, Artuklu, Güneyyıldızı, Altıntoprak, Selçuklu-97, Harran, Fuatbey ve Amanos) kullanılmıştır. Deneme Mardin-Kızıltepe'de kuru şartlarda 2013-2014 yetişme sezonunda tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada kullanılan çeşitlerde bitki boyu 82.4-108.2 cm, başak uzunluğu 5.7-7.5 cm, başakta başakçık sayısı 14.3-28.2 adet, başaktaki tane sayısı 22.8-52.0 adet, tane verimi 267.4-457.8 kg/da, bin tane ağırlığı 3336.9-46.6 g, hektolitre ağırlığı 77.8-83.4 kg, biyolojik verim 881.3-1163.5 kg/da, hasat indeksi % 30.0-41.0, protein oranı % 11.5-16.2 ve zeleny sedimantasyon testi 12.2-28.3 ml arasında değişmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Mardin-Kızıltepe bölgesi için tane verimi bakımında Şarıçanak çeşidi, protein oranı bakımında Zühre, hem tane verimi hem de kalite bakımında Sarıçanak, Artuklu ve Zühre çeşitleri ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research, Mardin-Kızıltepe ecological conditions of some durum wheat cultivars was conducted to determine the yield and quality characteristics. In this study, 15 bread wheat cultivars ((Fırat-93, Şahinbey, Diyarbakır-81, Aydın-93, Zühre, Ceylan-95, Sarıçanak, Eyyubi, Artuklu, Güneyyıldızı, Altıntoprak, Selçuklu-97, Harran, Fuatbey and Amanos) were used. Mardin-Kızıltepe trial in dry conditions during the growing season 2013-2014 based on Randomized Complete Block Design with 3 replications was established. Used in the study of varieties, plant height 82.4-108.2 cm, tiller number per plant 1.5-2.5 units, spike length 5.7-7.5 cm, spikelets per spike the 14.3-28.2 units, the spike in the number of grains 22.8-52.0 units per spike, grain yield 2674-4578 kg/ha, thousand grain weight 36.9-46.6, 77.8-83.4 kg test weight, biological yield 8813-11635 kg/ha, harvest index % 30.0-41.0 % 11.5-16.2 protein, and zeleny sedimentation test ranged from 12.2-28.3 ml. Based on the results, Sarıçanak was recommended for grain yield and Zühre was protein while Sarıçanak, Artuklu and Zühre were recommended for both grain yield and quality for the Mardin-Kızıltepe region.