Ağır metal ve boyar madde içeren atıksuların Rhodotorula sp. ile arıtımı
Treatment of wastewater with heavy metal and reactive dye by Rhodotorula sp.
  1. Tez No: 233779
  2. Yazar: NALAN OYA SAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Agır Metal, Atık su, Biyolojik arıtım, Reaktif boya, Rhodotorula sp, Heavy metal, Reactive dye Rhodotorula sp, Treatment, Waste water
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Tez çalısmasında agır metal ve boyar madde içeren atıksuların Rhodotorula sp. ile arıtılması çalısmaları için öncelikle pH çalısmaları yapılmıstır. Çalısmanın devamında kirleticilerin tekli ve birlikte etkilerine biyobirikim ve biyosorpsiyon çalısmaları ile bakılmıstır. Remazol blue, Cr(VI) ve Ni(II) içeren besiyerlerinde gelistirilen kültürün, farklı pH degerlerinde (4, 5, 6, 7), yaklasık 50 ppm Remazol Blue, yaklasık 50 ppm Cr(VI) ve aynı konsantrasyonda Ni(II) içeren ortamlarda biyobirikim kapasiteleri arastırılmıstır. Yaklasık olarak 50 ppm Remazol blue ve 50 ppm Cr(VI) konsantrasyonunda optimum pH degeri 6 olarak tespit edilmisken yaklasık 50 ppm Remazol blue ve yaklasık 50 ppm Ni(II) konsantrasyonunda pH degeri 5 olarak bulunmustur. Biyobirikim çalısmalarında, en yüksek Remazol blue biyobirikimi 28.1 ppm sadece boya içeren ortamda %99.7 olarak tespit edilmistir. En yüksek Cr(VI) giderim degerine biyobirikim deneyleriyle ulasılmıs ve 50.1 ppm Remazol blue varlıgında 48.2 ppm Cr(VI) %95.2 verimle giderilmistir. Bir diger kirletici olan Ni(II) gideriminde ise 22.3 ppm Ni(II) varlıgında %45.5 giderim degerine ulasılmıstır. Biyobirikim çalısmalarına alternatif olarak yapılan biyosorpsiyon çalısmalarında, en yüksek Remazol blue biyobirikimi 38.2 ppm Ni(II) konsantrasyonu ile birlikte 67.3 ppm Remazol blue konsantrasyonunda %94.1 olarak bulunmustur. En yüksek Cr(VI) biyosorpsiyon verimi 63.5 ppm Remazol blue ile birlikte 47.1 ppm Cr(VI) varlıgında %16.5'dir. En yüksek Ni(II) giderimi ise 67.3 ppm Remazol blue ile birlikte 38.2 ppm Ni(II) konsantrasyonunda %20.7 bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this study to use Rhodotorula sp. for the treatment of waste water which contains reactive dye and heavy metals, firstly the effect of pH values were analyzed. In the second part of the study bioaccumulations and biosorptions capacities of three pollutants were investigated. Experiments were conducted at different pH values (4, 5, 6 and 7) with 50 ppm Remazol blue and 50 ppm Cr(VI) and 50 ppm Remazol blue and 50 ppm Ni(II) to select the optimum pH values. The optimum growth for Rhodotorula sp. was obtained as pH 6 in the media containing Remazol blue and Cr(VI) while with Remazol blue and Ni(II) it was determined as pH 5. The maximum Remazol blue bioaccumulation yield was determined as %99.7 in molasses media containing 28.1 ppm Remazol blue and maximum Cr(VI) bioaccumulation yield was determined as %95.2 in molasses media containing 50.1 Remazol blue and 48.2 ppm Cr(VI). The bioaccumulation yield of the other pollutant Ni(II)?s was determined as %45.5 in molasses media containing 22.3 ppm Ni(II) . In biosorption studies which were an alternative to bioaccumulation, the maximum Remazol blue biosorpsition yield was determined as %94.1 in media containing 38.2 ppm Ni(II) and 67.3 ppm Remazol blue and maximum Cr(VI) biosorpsition yield was determined as %16.5 in media containing 63.5 ppm Remazol blue and 47.1 ppm Cr(VI). The other pollutant Ni(II)?s biosorption yield was determined as %20.7 in media containing 38.2 ppm Ni(II) and 67.3 ppm Remazol blue.