Mitokondri genomundan evrimsel olarak nükleer genoma transfer olan genlerde kodon kullanım farkına bağlı mutasyon etkisi
The mutation effect of different codon usage on the genes evolutionarily transferred from mitochondrial genome to nuclear genome
  1. Tez No: 233778
  2. Yazar: ABDULLAH OLGUN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LEVENT ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biyoteknoloji, Biochemistry, Biology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Mitokondri DNA'sı (mtDNA), Reclinomonas americana, Genetik kod, Gen transferi, Mutasyon, Mitochondrial DNA (mtDNA), Reclinomonas americana, Genetic code, Gene transfer, Mutation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Mitokondri genomu evrimsel süreç boyunca yatay gen transferiyle nükleusa transfer sonucu küçülmüstür. nsan mitokondri DNA'sı (mtDNA) sadece 13 proteini kodlar. Reclinomonas americana (R. americana) mtDNA'sı var olan en büyük mitokondri genomlarından biridir ve mtDNA'sının evriminin çok erken evrelerini temsil eder. nsan mitokondri DNA'sı standart genetik kod kullanan R. americana mtDNA'sından farklı kod kullanır. Bu çalısmada; i) R. americana ve insan mtDNA'sı, ii) R. americana mtDNA'sı tarafından kodlanan oksidatif fosforilasyon komplekslerinin 25 altbirimiyle bunların insandaki mitokondriyal ve nükleer ortologları nükleotid ve amino asit düzeylerinde karsılastırılmıstır. Bu organizmaların mtDNA'ları arasında, sadece, COX3 geninin de bir kısmı olan çok küçük bir bölgede benzerlik bulunmustur. Protein seviyesindeki benzerlik DNA'ya göre çok daha fazla korunmustur. R. americana mtDNA genlerinin insandaki nükleer ortologları mitokondriyal ortologlara göre çok daha fazla benzerlik göstermektedirler. Bu çalısmanın sonuçlarına göre mtDNA'sının nükleer DNA'ya göre daha yüksek mutasyon hızı oldugu, insan mitokondriyal genetik kodunun evrimsel olarak degisiminin mutasyonel etkilerinin oldugu ve bu degisimin muhtemelen mitokondriyal genomun nükleusa transferindeki engellerden biri oldugu ileri sürülebilir.
Özet (Çeviri)
The size of mitochondrial genome was reduced during the evolutionary process because of horizontal gene transfer to nucleus. Human mitochondrial DNA (mtDNA) encodes only 13 proteins. MtDNA of Reclinomonas americana (R. americana) is one of the biggest mitochondrial genomes representing very early stages of mtDNA evolution. Human mtDNA has some differences in codon reassignment from R. americana mtDNA which uses standart genetic code. This study compared i) R. americana and human mtDNA, ii) 25 subunits of oxidative phosphorylation complexes encoded by R. americana mtDNA and their both mitochondrial and nuclear orthologs in humans at nucleotide and amino acid level. The similarity of mtDNA in these organisms exists only in only one short region which is a part of COX3 gene. The similarity at protein level is more conserved than DNA level. Human nuclear orthologs of R. americana mtDNA genes were more similar than mitochondrial orthologs. The results of this study suggest that mitochondrial DNA has a higher mutation rate than nuclear DNA, the evolutionary change of human mitochondrial genetic code had mutational consequences and this change is likely one of the barriers in the transfer of mitochondrial genome to nucleus.