Avrupa Birliği'nin biyoteknolojik ürün ve uygulamalara yönelik tüketici politikası ve Türkiye'nin uyumu
Consumer policy towards biotechnological applications and products in the European Union and harmonisation of Turkey
  1. Tez No: 233780
  2. Yazar: SEÇİL BARIŞSAL AKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoteknoloji, tüketici görüsleri, tüketici politikası, Avrupa Birligi, Türkiye, Biotechnology, consumer opinions, consumer policy, European Union, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalısmanın amacı, Avrupa Birligi'ne (AB) üye ülkeler ve Türkiye'de yasayan tüketicilerin biyoteknolojik uygulama ve ürünlere yönelik görüslerinin özetlenmesi, Avrupa Birligi'nin ve Türkiye'nin biyoteknolojik uygulama ve ürünlere yönelik tüketici politikalarının ve Türkiye'nin uyum çalısmalarının incelenmesidir. Çalısma, AB ve Türkiye'de biyoteknolojik ürün ve uygulamalara yönelik tüketici politikaları mevzuatı ve uyumlastırma çalısmalarını içeren literatürün taranması ve AB ve Türkiye'de biyoteknolojik ürün ve uygulamalara yönelik tüketici politikaları ve bu politikaları yönlendirebilecek tüketici görüslerini ele alan arastırmaların incelenmesine dayanan tarama modelinde betimsel bir çalısmadır. Tezin kavramsal çerçeve bölümünde; Avrupa Birligi, tüketici koruma politikası, AB ve Türkiye'de tüketici politikaları ve biyoteknoloji konularına yer verilmistir. Tezin diger bölümlerinde ise; tüketicilerin biyoteknolojik ürün ve uygulamalara yönelik tüketici politikalarını yönlendirebilecek görüslerini kapsayan Eurobarometer arastırmaları ve diger arastırmaların incelenmesine, Avrupa Birligi'nde biyoteknolojik ürün ve uygulamaların ticareti, izinleri, etiketlenmesi, bilgilendirme, egitim, izlenebilirlik ve hukuki düzenlemelerini kapsayan tüketici politikalarına, Türkiye'de biyoteknolojik ürün ve uygulamaların ticareti, izinleri, etiketlenmesi, bilgilendirme, egitim, izlenebilirlik ve hukuki düzenlemelerini kapsayan tüketici politikalarına ve Avrupa Birligi'nin biyoteknolojik ürün ve uygulamalara yönelik tüketici politikalarına Türkiye'nin uyumuna yer verilmistir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to summarize consumer opinions about biotechnological applications and products both in Turkey and in the European Union, and to analyze consumer policies towards biotechnological applications and products in the European Union and hormonization of Turkey. This study is basically a descriptive one which is based on review of literature about consumer policy legislation on biotechnological applications and products in Turkey and in the European Union, and also is based on analyzing consumer policies towards biotechnological applications and products in the European Union and Turkey as well as opinions that can shape these policies. European Union, consumer protection policy, consumer policies in the European Union and Turkey and biotechnology concepts have been explicated at the beginning of the study. In the other chapters, the following issues have been dealt with: analyzing Eurobarometer research and other researches involving consumer opinions that can reshape policies about biotechnological applications and products; consumer policies which include trade of biotechnological applications and products, their authorization and labeling, information, training, traceability, and legal regulations both in the European Union and in Turkey; and finally, consumer policy towards biotechnological applications and products in the European Union and harmonization of Turkey.