HIF-1 proteininin kanser ilaçlarına karşı direnç gelişmesindeki rolünün araştırılması
Investigation of the roles of hIF-1 protein for drug resistance in cancer
  1. Tez No: 233784
  2. Yazar: NİLGÜN ÇEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞINSU KUZU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptoz, HIF-1, İlaç direnci, Apoptosis, Drug resistance, HIF-1
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
nsan kanserlerinde klinik tedavi yöntemlerinin önemli sorunlarından biri kanser ilaçlarına karsı olusan direnç gelisimidir. Kemoterapi direnci metastatik kanserli hastaların %90'ından fazlasında tedavide basarısız sonuçlar alınmasına yol açmaktadır. Bugüne kadar yapılan çalısmalarda direnci olusturdugu düsünülen çesitli genler ve mekanizmalar incelenmistir. Tümör karakterindeki ilaç tasıma proteinleri, apoptozun indüklenmesi, proliferasyonun artması, ilaç-hedef etkilesimindeki degisiklikler, ilaç inaktivasyonu sitotoksik etkenlere karsı direnç olusmasına sebep olur. Aynı zamanda solid tümörlerde artan metastaz ve agresif fenotiple baglantılı olan hipoksik morfolojinin, kemoterapi ve radyoterapi direnciyle de iliskili oldugu ispatlanmıstır. Hipoksik kosullarda aktive olan HIF-1 geni, hücre içerisinde direnç gelisim mekanizmalarında rol alan genler dahil pek çok genin düzenlenmesinde aracı moleküldür. HIF-1 aktivitesi, hipoksik kosullarda seviyesi artan HIF-1 altünitesinin varlıgıyla düzenlenir. Yapılan bu çalısmada, pankreas kanseri hücrelerinde HIF-1 geninin ekspresyon miktarı arttırılarak hücre içindeki fenotipik ve genotipik degisikliklerin gözlemlenmesi amaçlanmıstır. Bunun için pcDNA/HIF-1, panc1 hücrelerine lipofektamin yardımıyla transfekte edildi. HIF-1 ekspresyonu Revers Transcription-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) ve Western blot yöntemiyle gözlendi. HIF-1 eksprese eden hücrelerin doksorubisine karsı gösterdikleri proliferasyon farkı ölçüldü ve proliferasyona neden olabilecek sinyal iletim yolları Multipleks RT-PCR ve Western blot yöntemleriyle arastırıldı. Fonksiyonel testlerde ilaçla muamele edilen hücrelerde artan HIF-1 ekspresyonunun beklenilen ölçüde bir direnç arttırmadıgı gözlendi. Proliferasyona neden olabilecek gen ekspresyonları arastırıldıgında HIF-1 artısının bu genlerin ekspresyonlarını degistirmedigi belirlendi. HIF-1 ekspresyon artısının proliferasyonu arttırırken kanser ilacına karsı direnç gelistirmemis olmasının panc1 hücre serisi ve doksorubisin ilacında gerçeklesen farklılıklardan kaynaklandıgı düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main problem in cancer treatment is the emergence of resistance to the cytotoxic drugs. Chemotherapy resistance causes treatment failure in over %90 of patients with metastatic cancer. Many studies have been conducted on various genes and mechanisms to solve the drug resistance problem in cancer treatment. Drug transport proteins, induction of apoptosis, increased proliferation rate of the tumor cells, alterations on drug target interactions, drug inactivation are the main mechanisms of resistance to cytotoxic drugs. On the other hand chemotherapy and radiotherapy resistance has been proved to be related with hypoxic morphology, increased metastasis capacity and aggressive behavior for the solid tumors. HIF-1 gene which is active in hypoxia, regulates variety of genes including the genes involved in drug resistance. HIF-1 activity is regulated by HIF-1 subunite which increases in hypoxic microenvironment. The aim in this study is to observe the phenotypic and genotypic modifications through enhancing expression level of HIF-1 gene in high rate hypoxic pancreatic cancer cells. For this purpose, pcDNA/HIF-1 was transfected to panc1 cells by lipofectamine and HIF-1 expression was demonstrated through Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) and Western blot techniques. The difference in proliferation rates and the signal transduction pathways related to cell proliferation were examined by Multiplex RT-PCR and Western blot techniques on HIF-1 expressing panc1 cells treated by doxorubicine. The effect of HIF-1 overexpression on increasing the proliferation markers could not be demonstrated by functional tests. It has been understood that the expression of the proliferation related genes were not effected by HIF-1 over expression. The reason for drug resistance progression doesn?t affect while proliferation increases is believed to be caused by the change that occur in the medicine.