Van ilinde fasulye (Phaseolus vulgarıs L.) üzerinde İkinoktalı kırmızıörümcek, Tetranychus urticae Koch. (Acarina: Tetranychidae)'nın popülasyon gelişimi
Population dynamics of twospotted spider mite Tetranychus urticae Koch. (Acarina: Tetranychidae)'ın Van provınce
- Tez No: 233790
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KASAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fasulye, Biyolojik mücadele, İkinoktalı kırmızıörümcek, Tetranychus urticae, Populasyon dinamiği, Bean plant, Biological control, Two spotted spider mites, Tetranychus urticae, Population dynamics
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalışmada İkinoktalı kırmızörümcek Tetranychus urticae Koch. (Acari: Tetranychidae)'nin Van İli Merkez ile Edremit ve Gevaş ilçelerinde belirlenen üç farklı fasulye tarlasında 2006 ? 2007 yıllarındaki populasyon gelişmesi ve avcıları ile arasındaki ilişkileri incelenmiştir. İkinoktalı kırmızörümcek T. urticae'nin popülasyonun Temmuz ayından itibaren gelişmeye başladığı ve Eylül ayı sonunda tepe noktasına ulaştığı saptanmıştır. Avcı thrips Scolothrips longicornis Priesner (Thys:Scolothripidae), avcı böcek Stethorus punctillum Weise (Col: Coccinellidae) ve Orius spp. (Het: Anthocoridae), zararlının en etkili avcıları olarak saptanmıştır
Özet (Çeviri)
Seasonal population development of Tetranychus urticae Koch. (Acari: Tetranychidae) was studied on bean plant in three bean field (Central, Edremit and Gevaş provinces) of Van, during 2006?2007. The population development of T. urticae started in July and reached a maximum in late September. On the other hand, predator insects Scolothrips longicornis Priesner (Thys:Scolothripidae), Stethorus punctillum Weise (Col: Coccinellidae) and Orius spp. (Het: Anthocoridae) were determined as the most abundant predator species in the studied fields.