Farklı sıcaklık koşullarında Chrysoperla carnea'nın gelişme ve üremesinin incelenmesi
Development and fecundity of Chrysoperla carnea at different temperature conditions
  1. Tez No: 233791
  2. Yazar: ALPER YARIMBATMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REMZİ ATLIHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Chrysoperla carnea, Callaphis juglandis, Yaşam çizelgesi, Chrysoperla carnea, Callaphis juglandis, Life table
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu çalışmada Callaphis juglandis (Goeze) (Hemiptera: Callaphididae) ile beslenen Chrysoperla carnea (Stephens) (Neuroptera: Chrysopiade)'nın dört farklı sıcaklık (18, 23, 28 ve 32oC), % 60 ? 5 ON (orantılı nem) ve 16 saat aydınlatmalı (5000 Lüx) laboratuvar koşullarında gelişme, canlı kalma oranı ve üremesi incelenmiştir. Avcının yumurtadan ergine gelişme süresi sıcaklıktaki artışa bağlı olarak kısalmış ve 34.91 gün (18oC) ile 15.55 gün (32oC) arasında değişmiştir. En yüksek toplam ölüm oranı 32°C'de (%45.61), en düşük ölüm oranı ise 23°C'de (%21.66) elde edilmiştir. En yüksek kalıtsal üreme yeteneği değeri (rm=0,124) avcının 32oC'de tutulan bireyleri için elde edilmiş, onu sırasıyla 28, 23 ve 18oC de elde edilen değerler izlemiştir. Ortalama döl (T0) süresi ve populasyonu ikiye katlama süresi (DT) sıcaklıktaki artışa bağlı olarak kısalmış ve en düşük değerler 32oC'de (T0=29.59 gün, DT= 5.59 gün), en yüksek değerler ise 18oC'de (T0=69.11 gün, DT= 15.16 gün) elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, C. carnea'nın populasyon gelişmesi için 32oC'nin denenen diğer sıcaklıklara göre daha uygun olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The development, survival, and fecundity of Chrysoperla carnea (Stephens) (Neuroptera: Chrysopiade) were studied at four different tempereatures (18, 23, 28 and 32oC), 60 ? 5% RH and a photoperiod of 16: 8 (L:D) h (5000 Lux) under laboratory conditions. The total developmental time from egg hatching to adult eclosion decreased as temperature increased, and ranged from 34.91 days at 18ºC to 15.55 days at 32ºC. The immature mortality rate was the highest at 32°C (41.65%) and was the lowest at 18ºC (21.66%). The greatest intrinsic rate of increase (rm) value was obtained at 32ºC followed by 28, 23 and 18oC respectively. The mean generation time (To) and the population doubling time (DT) of individuals shortened by increasing of temperature, and values obtained for individuals kept at 32ºC were the lowest. According to results obtained, 32ºC is the most suitable temperature for population development of C. carnea among the temperatures tested.