Ore mineralogy of the bakırçay copper deposit (Merzifon, Northeastern Turkey)
Bakırçay bakır yatağının cevher mineralojisi (Merzifon, Kuzeydoğu Türkiye)
- Tez No: 23383
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN UNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bakırçay, Ore mineralogy, Porphyry copper deposit, Skarn deposit, Hardness, Reflectivity, Pyrite, Chalcopyrite, Bornite, Galena, Sphalerite, Molybdenite
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZ BAKIRÇAY BAKIR YATA9ININ CEVHER MİNERALOJİSİ (MERZİFON, KUZEYDOQU TÜRKİYE) Manaye YIMENÜ Desta Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dali Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Coşkun ÜNAN Aralık, 1992, 125 sayfa Bakırçay porfiri tipi Cu-Mo-(W) ve skam tipi Cu- Pb-Zn-(W) cevherlerinde mineralojik çalışmalar yapılmıştır. Cevher mineralleri üzerinde petrografik ve cevher mikroskobu, ultraviyole lambası, X-ışmları ve kantitatif kimyasal analizler yapılmıştır. Cevher minerallerinin sertlik ve parlaklık değerleri tanımlamalarında yardımcı olmuştur. Mikroskop ve ultraviyole lambası çalışmaları porfiri cevherlerin ana kayaçlarının ve porfiritik granodiyorit olduğunu çok-safhalı hidrotermal alterasyonlarm (potasik, fillik, propilitik) korunduğu, göstermiştir. Tanımlanan cevher mineralleri pirit, kalkopirit, molibdenit, povellit, şelit dir. Skam tipi cevher mineralleri genellikle kalkopirit, bornit, kalkosit, dijenite, galen, sfalerit,pirit manyetitdir. Pirit, propilitik altsrasyon göstermekte ve kuvarsit, hornfels, andesitler birlikte de görülmektedir. Cevher minerallerin dokusal arastxrmalari skarn tipi cevherlerde iki aşamalı cevherleşmenin mevcut olduğunu işaret eder. Pirit, kalkopirit, ve galenin hücre boyutları ve kimyasal kompozisyonları teorik değerlerle uyumludur. X- ışınları grafiği, bornitin tetragonal sistemde kfistalleştiğini ancak kimyasal ? komposisyonun (Cus.sFeS-^.ss) teorik bileşimden (CusFeS-*)' farklı olduğu görülmüştür. Manyetitin as miktarda V ve Ti içermekte olup bunlar hücre boyutunu aksi yönlerde etkilemektedir. Sfaleritin içerdiği % 5.82 Fe, hücre boyutunun 5.412 Â yükselmesine neden olmuştur. Sfalerit ve kalkopirit kapanıralarmın analizleri, 1. 03 %e kadar bakır içerdiğini göstermiştir. Bu da daha yüksek sıcaklıklarda OOO-SOO^C) katı solüsyon halinde bulunan kalkopiritin sfaleritten çösünmesi olarak yorumlanabilir. Fakat bu yorumu deteklemek için sıvı kapanım çalışmaları gerekmektedir. Anahtar kelimeler*. Bakırçay, Cevher mineralojisi, Porfiri bakır yâ'tağı, Skarn yatağı, Sertlik, Parlaklık, Pirit, Kalkopirit, Bornit, Galen, Sfalerit, Molfbdenit. Bilim Dalı Sayısal Kodu: 606.02.01 vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ORE MINERALOGY OF THE BAKIRÇAY COPPER DEPOSIT (MERZİFON NORTHEASTERN TURKEY) Manaye YIMENÜ Desta M.S in Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Coşkun UNAN December, 1992, 125 Pages Mineralogical investigations were carried out in the Bakırçay porphyry type Cu-Mo-(W) and skarn type Cu-Pb- Zn-(W) ores. The ore minerals were studied by Petrographic and Ore microscope, UV-lamp, X-ray powder diffraction, and quantitative chemical analyses. Identification of the ore minerals were supported by measuring their hardness and reflectivity. Microscopic and UV-lamp study revealed that the porphyry type ores are hosted by the granodiorite porphyry in which multi -stage hydrothermal alterations (potassic, phyllic and propylitic) are present. The ore minerals are pyrite, chalcopyrite, molybdenite, powellite and scheelite. The skarn type ore minerals are mainly chalcopyrite, bornite, chalcocite, digenite, galena XIIsphalerite, pyrite and magnetite. Pyrite is also seen associated with quartaite, hornfels and andesite in which the propylitic alteration has been observed. Textural investigation of the ore minerals indicates two stages of mineralizations in the skarn type ores. Unit cell dimension and chemical composition for pyrite, chalcopyrite and galena are comparable with their theoretical values. The X-ray powder diffraction patterns of bornite is that of tetragonal system, however, its chemical composition (Cus. 5FeS4. 2 ) is different from the theoretical (CusFeSO one. Magnetite includes small amount of V and Ti which have adverse effect to its cell dimension. Sphalerite contains small amount of iron, 5.82 at% Fe, which had increased its cell dimension to 5.412 Â. Analysis of sphalerite with chalcopyrite inclusion showed upto 1.03 at% Cu, which can be interpreted as, chalcopyrite is exsolved from sphalerite which were once in the form of solid solution at high temperature (300-500 °C), but to support this interpretation fluid inclusion study is essential.