Classification of rocks based on their creep behaviour at low stress levels
Düşük yük altında, kayaçların sünme davranışlarına göre sınıflandırılmaları
- Tez No: 23382
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHİM ÖZGENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Bükülmedeki sünme deneyleri, kaya sınıflandırması, Deformasyon 'Bileşenleri, Regresyon Analizi, Creep Tests in Bending, Rock Classification, Components of Deformation, Regression Analysis
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZ DÜŞÜK YÜK ALTINDA, KAYAÇLARIN SÜNME DAVRANIŞLARINA GÖRE SINIFLANDIRILMALARI ÇETİN, Necmettin Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Abdurrahim ÖZGENOĞLU Eylül 1992, 112 Sayfa Kayaçlarda sünme konusunda çeşitli deney koşullarını içeren geniş çalışmalar yapılmasına karşın, kayaçların zamana bağlı olarak gösterdikleri özelliklere göre sınıflandırılmaları çok az çalışılmıştır, Özgenoğlu (1985) kayaçların yüksek bükülme gerilmeleri altındaki (ani bükülme dayanımlarının % 50' si ile % 90' ı arasındaki) sünme davranışlarım esas alan bir kayaç sınıflandırma sistemi önermiştir. Bu çalışmada, önerilen sınıflandırma sisteminin düşük bükülme gerilmeleri (ani bükülme dayanımının % 10' u ile % 50' si arası) için de geçerli olup olmadığı araştırılmıştır. Sünme deneylerinde, daha önce Özgenoğlu (1985) tarafından tasarlanan ve kurulan bir düzenekde, dikdörtgen prizması şeklinde kesilen ve serbest kiriş olarak yüklenen kayaç numunelerinin zamana bağlı olarak gösterdikleri yük-sarkma davranışının belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneyler, kayaçların ani bükülme dayanımlarının % 10, % '20, % 30, % 40 ve % 50 'sinde yüklenen dört çeşit kayaç, Mermer(Afyon), Marl (Tunçbilek-Kütahya), Kumtaşı (Beytepe-Ankara) ve Tüf (Incehisar-Afyon) için aynı deney koşullarında çevre ısı ve nemini olabildiğince kontrol altında tutarak gerçekleştirilmiştir. Kayaçları sınıflandırmak için Özgenoğlu (1985) tarafından önerilen dört farklı kriter düşük yükleme için. denenmiştir. Ele alınan bu kriterlerden yüzde olarak deformasyon bileşenleri denenen kayaç türleri yine için en kullanışlı sınıflandırma kriteri bulunmuştur. Değişik sünme fonksiyonları için gerçekleştirilen regresyon analizleri kayaç sınıflandırmasında düşük korrelasyon vermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CLASSIFICATION OF ROCKS BASED ON THEIR CREEP BEHAVIOUR AT LOW STRESS LEVELS ÇETİN, Necmettin M. S in Mining Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr Abdurrahim ÖZGENOĞLU September 1992, 112 Pages In spite of the extensive work done in the field of rock creep under variety of test conditions, very little reseach has been done to classify the rock materials on their time-dependent properties. Based on the idea put forward by Özgenoglu (1985) about the rock classification on the basis of their time-dependent behaviour at high stress levels ranging from 50 % to 90 % of their instantaneous bending strength, this study has been aimed to test whether the classification system proposed by özgenoglu (1985) would be applicable at low stress levels ranging from 10 % to 50 % of the instantaneous bending strength of rocks. Creep tests, using the set-up previously designed and constructed by özgenoglu (1985) to determine the time-dependent load-deflection behaviour of rectangular strips of rocks as cantilever, are conducted at 10 %, 20 %, 30 %, 40 % and 50 % of the instantaneous bending iiistrength of four rock types, namely Marble (Afyon), Marl (Tunçbilek- Kütahya), Sandstone (Beytepe-Ankara) and Tuff (Incehisar -Afyon) under the similar test conditions with a control on ambient temperature and humidity as much as possible. Four criteria proposed by b'zgenoglu (1985) for the high stress levels have been considered to classify the rocks tested. Among the criteria considered, percent deformation criterion, again, has been found as the most applicable one to the rock types tested. Regression analyses carried out for the various creep equations have shown poor correlation to classify the rocks.