Relative permeability measurements in homogeneous and fractured cores
Homojen ve çatlaklı karotlarda göreli geçirgenlik ölçümleri
- Tez No: 23384
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER OKANDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Relative Permeability, Fractured Reservoir, Berea Sandstone, Unsteady State Displacement Science Codes 617.01.01 iv
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
öz HOMOJEN VE ÇATLAKLI KAROTLARDA GÖRELİ GEÇİRGENLİK ÖLÇÜMLERİ REZAIE, Mandana Yüksek Lisans Tezi, Petrol Mühendisliği Anabil i m Dalı ? Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ender OKANDAN Eylül, 1993, 157 Sayfa Bu çalışmada çatlakların konsolide karotlardaki sıvı akışı üzerindeki etkisi Bera Kumtaşı karotları ile gerçekleştirilen kararsız öteleme testleriyle incelenmiştir. İki farklı karot üzerinde farklı iki enjeksiyon debisi ile yapılan dört deneyden sonra, kar otlar kesildi. Kesilen kar otlar dan ilki akış yönündeydi ki bu yatay çatlağı diğeri ise akış yönüne dik idi ki bu da dikey çatlağı temsil ediyordu. Çatlak yönünün göreli geçirgenlik eğrileri üzerindeki ve anülüs basıncının yatay çatlaklı karotlar üzerindeki etkisi ayrıca çalışılmıştır. Bütün deneylerde 2-d °API graviteli ham petrol kullanıldı. Öteleme testlerinin sonuçları göstermiştir kidikey çatlaklı karotun davranışı homojen karota benzemesine rağmen, yatay çatlaklı karot tamamen farklı davranmıştır. Homojen kar otta toplam petrol kurtarma düşük enjeksiyon debisi uygulandığında yüksek oluyor. Yatay çatlaklı karottaki toplam petrol kurtarımı homojen karotdakinden daha düşüktür. Yatay çatlaklı karotta kurtarıra azalan anülüs basıncı ile artmaktadır. Dikey çatlaklı karottaki göreli geçirgenlik ve toplam kur tan m homojen kar ottan elde edilenlere benzemektedir. Anahtar Kelimeler.-Göreli Geçirgenlik, Çatlaklı Rezervuar, Bere a Kumtaşı, Kararsız Öteleme Bilim Dalı Sayısal Kodu : 617. Ol. 01 vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELATIVE PERMEABILITY MEASUREMENTS IN HOMOGENEOUS AND FRACTURED CORES REZAIE, Mandana M.S. in Petroleum Engineering Supervisors Prof. Dr. Ender OKANDAN September, 1992, 157 pages In this study the effect of -fractures on -fluid.flow through consolidated cores has been investigated by conducting unsteady displacement tests on Berea sandstone cores» After four experiments on two different cores, applying two different injection rates, the cores were cut, one in the direction of flow, representing the horizontal fracture and one vertical to the direction of flow representing the vertical fracture» The effect of fracture orientation on relative permeability curves and the effect of overburden pressure on horizontally fractured cores has also been studied. In all the experiments 24° API crude oil has been used» 111The results of the displacement tests showed that although the behavior o-f vertically -fractured core is very similar to a homogeneous core, the horizontally.fractured core behaves completely di-f-ferent. In a homogeneous core the total oil recovery is higher when a lower injection rate is applied. The total oil recovery -from the horizontally -fractured core is lower than the homogeneous core. In the horizontally -fractured core the recovery increases as the overburden pressure decreases. In a vertically -fractured core, both the relative permeability values and total recovery is very similar to the ones obtained by testing a homogeneous core.