Impact of planned sewarage effluent discharges in the middle İzmir bay and alternative treatment methods
İzmir orta körfezinde planlanan pis su akışının etkisi ve arıtma metodu seçenekleri
  1. Tez No: 23392
  2. Yazar: FİLİZ YAYLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT BALKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atıksu, İzmir Orta Körfezi, Deniz Kirlenmesi, Arıtma Tesisi Projesi, Ötrifikasyon, Wastewater, The Middle İzmir Bay, Marine pollution, Treatment Plant Design, Eutrophication
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
oz İzmir orta körfezinde planlanan pis su akişinin etkisi ve arıtma metodu seçenekleri YAYLA, Filiz Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turgut BALKAŞ Yardımcı Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr.Ülkü YETİŞ Şubat 1992, 122 sayfa Bu çalışmada, planlanmış İzmir Şehri Pissu Arıtma Sisteminin İzmir Orta Körfez'e deşarjının muhtemel etkilerini tahmin etmek ve arıtma maliyeti, Orta Körfez'in doğal özellikleri ve kanalizasyona yatırımdaki karlılık gözönüne alınarak arıtma teknikleri seçenekleri önermek hedeflenmiştir. Körfezin özümleme kapasitesi yönünden, su kütlesi sahasının fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri ile ilgili elde bulunan veriler incelenmiştir. Sonuçlar, Eski Gediz yatağı kanalıyla deşarjını Orta Körfeze yapacak olan lagün sistem arıtma tesisinin körfezin çevresel gereksinimlerini karşılayamayacağını ortaya koymaktadır. Bu nedenle çeşitli atıksu ve atık veren arıtma seçeneklerinin uygulanışı incelenmiştir. Bunların proje ve ekonomik analizleri bilgisayar yazılım paketi (CAPDET-PC) ile yapılmıştır. Seçenekler içinde, yüksek hızlı aktif çamur (high rate activated sludge) sistemi daha kaliteli atıksu ve uygun maliyeti vermiştir.Bununla birlikte İzmir şehri kanalizasyonunun ikincil arıtma metodlarıyla arıtılması, besi fazlalığıyla ötrifıkasyon tehlikesi altında bulunan Orta Körfezin su kalitesinde iyileştirme sağlayamayacaktır. Sonuç olarak arıtma tesisinden çıkacak olan suyun Dış Körfeze deşarjı söz konusu probleme bir çözüm olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPACT OF PLANNED SEWAGE EFFLUENT DISCHARGES IN THE MIDDLE İZMİR BAY AND ALTERNATIVE TREATMENT METHODS YAYLA, Filiz M.S. in Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Turgut BALKAŞ Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ülkü YETİŞ February, 1992, 122 pages. The present study is intented to estimate the possible impacts of planned treatment system of İzmir City wastewater to the Middle İzmir Bay and to propose the alternative treatment techniques by considering treatment costs, natural characteristics of the Middle Bay and benefits corresponds to the investment for sewage. In order to assess possible receiving capacity of the water body for waste disposal existing information on physical, chemical and biological oceanography of the area were analyzed. The results show that, application of the proposed lagoon treatment system with effluent disposal to the Middle Bay through the Old Gediz River cannot achieve environmental quality requirements of the bay water. Therefore application of alternative treatments with alternative effluent disposals were investigated. Their design and economic analysis were performed with ma packed computer softwares (CAPDET-PC). From the alternatives, high rate activated sludge system gives better effluent quality and the reasonable cost. Whereas the use of secondary treatment methods for the sewage treatment of İzmir will not improve water quality of the Middle Bay under threat of eutrophication with further nutrient. As a result, discharge of plant effluent to the Outer Bay may be solution for the problem.