Gülnar (Mersin) yöresinde yetişen makrofunguslar üzerinde taksonomik bir araştırma
A taxonomical research on the macrofungi grown in Gülnar (Mersin) province
  1. Tez No: 233956
  2. Yazar: ÖZGÜR ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Gülnar (Mersin), Makrofunguslar, Taksonomi, Türkiye, Gülnar (Mersin), Macrofungi, Taxonomy, Turkey
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışma, Gülnar (Mersin) ilçe sınırları içerisinde yetişen makrofunguslar üzerinde yapılmıştır. 2007-2008 yıllarında yapılan arazi çalışmaları ile mantar örnekleri toplanmıştır. Makrofungusların doğal habitatlarında dijital kamera ile fotoğrafları çekilerek ekolojik ve morfolojik özellikleri kaydedilmiştir.Yapılan arazi ve laboratuar çalışmaları sonucunda Pezizomycetes ve Agaricomycetes sınıfları içerisinde dağılım gösteren 18 familyaya ait toplam 41 makrofungus taksonu teşhis edilmiştir. Bunlardan 26 tanesi yenen, 14 tanesi yenmeyen ve 1 tanesi ise zehirli olarak belirlenmiştir.Bu çalışma ile ülkemiz makrofungus florasına 2 makrofungus taksonu ilave edilmiştir. Bu taksonlar; Agaricus macrocarpus (F.H. Møller) F.H. Møller. (Agaricaceae) ve Leucoagaricus serenus (Fr.) Bon & Boiffard. (Agaricaceae)' dir.Tespit edilen makrofunguslar Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mikoloji Araştırma laboratuarında saklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study was carried out on macrofungi grown in Gülnar province (Mersin). Macrofungi specimens were colleted between the years of 2007 and 2008 during field study. The colorous photographs were taken in natural habitat with digital camera and ecological and morphological features of specimens were recorded.According to field and laboratory investigations, total 41 taxa belonging to 18 families, stated in Pezizomycetes and Agaricomycetes classis were identifed. 26 of them are edible, 14 of them inedible and 1 of them poisonous.With the present study, two new records were contributed to the Turkish mycoflora. They are, Agaricus macrocarpus (F.H. Møller) F.H. Møller. (Agaricaceae) and Leucoagaricus serenus (Fr.) Bon & Boiffard. (Agaricaceae). The identified specimens have been stored maintained in Mycology Laboratory Biology Department, Faculty of Science and Art University of Yüzüncü Yıl.