Gülnar (İçel) yöresinde meşe ökseotu (Loranthus europaeus Jacq.)' nun ağaçlar üzerine etkileri
Effect of Loranthus europaeus Jacq on oaks in Gulnar (Icel) province
- Tez No: 309727
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL DUTKUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Meşe ökseotu, Loranthus europaeus Jacq, İçel, Gülnar, Mersin, Gülnar, İçel, Loranthus europaeus, Mersin
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışması, Mersin'in Gülnar (İçel) yöresinde 1340 ? 1870 metre yükseltilerinde yer alan meşe ormanlarında gerçekleştirilmiştir.Araştırma alanında 20 ağacın boyu ve göğüs çapı değerleri ölçülmüştür. Çalışmada örnek ağaçların meyvelerin ortalama boyları ve çapları da aynı zamanda yaprak genişliği, yaprak boyu ve yaprak sapları da hesaplanmıştır. Meşe ökseotu bulunan ve bulunmayan meşe ağaçlarındaki yıllık halka değişimi kıyaslanmıştır.Buna göre meşe ökseotunda yaprakların ortalama boy uzunluğu 4,62 cm (ss 0,6), yaprak genişliği 1,41 cm (ss 0,41 ) ve yaprak sapı uzunluğu da 0,93 cm (ss 0,15) olarak ölçülmüştür. Meyvelerin ortalama boyu 0,88 cm(ss 0,66 ), ortalama çapları da 0,72 cm (ss 0,57) olarak ölçülmüştür.Üzerinde meşe ökseotu bulunmayan meşe gövdelerinde ortalama yıllık halka genişliği 0,13 cm, ökseotu saldırısı altında bulunan ağaçların ortalama yıllık halka genişlikleri de 0,35 cm olarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
This M.Sc. thesis entitled ?Effect of Loranthus europaeus Jacq. on oaks in Gülnar (Içel) province? was carried out oak forest (Quercus cerris) of Gülnar (İçel) province between 1340 and 1870 meters asl.Height and diameter at breast height were measured intwenty individual oak trees. Length and width of fruits and leafs, and leaf stalk were measured in Loranthus europaeus on the trees. In addition to, increment of annual ring were also compared by damaged and undamaged oak trees.Average length, width and stalk of leafs were 4.62 cm (standard deviation=0.6), 1.41 cm (0.41), and 0.93 cm (0.15), respectively. Average length and width of fruits were 0.88 cm (0.66), 0.72 cm (0.57) respectively.Average length of annual increment was 0.13 in undamaged oak trees while it was 0.35 cm in damaged trees.