Altın elektrot üzerinde borhidrürün elektrokimyasal yükseltgenmesi ve kinetik parametrelerin belirlenmesi
The borohydride electrooxidation on gold electrode and determination of kinetic parameters
- Tez No: 233984
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECLA ÇALIŞKAN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sodyum borhidrür, dönüşümlü voltametri, elektrokimyasal yükseltgenme, altın elektrot, Sodium borohdydride, cyclic voltammetri, electrooxidation, gold electrode
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, altın elektrot üzerinde bazik ortamda sodyum borhidrür'ün (NaBH4) elektrokimyasal yükseltgenmesi dönüşümlü voltametri yöntemiyle incelenmiştir. Borhidrür yükseltgenmesine derişim, gerilim tarama hızı ve sıcaklık gibi parametrelerin etkisi araştırılmış, elektroliz ürünleri belirlenmiş ve kaynaklarda önerilmiş olan tepkime mekanizması doğrulanmıştır. Altın elektrotta 3 M NaOH çözeltisi içinde sodyum borhidrür'ün akım-gerilim eğrilerinden elde edilen bulgular, borhidrür derişimi, sıcaklık ve gerilim tarama hızıyla yükseltgenmenin arttığını göstermiştir. Borhidrürün altın elektrot üzerindeki yükseltgenmesi diffüzyon kontrollü tersinmez bir tepkimedir.Sonuç olarak bu çalışmada altın elektrotta bazik ortamda borhidrür yükseltgenmesi için optimum koşullar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the electrochemical oxidation of sodium borohdydride (NaBH4) in alkaline media was investigated using the cyclic voltammetry method. The effects of parameters such as concentration, potential sweep and temperature on borohydride oxidation were studied, the electrolysis products were determined and proposed reaction mechanism was confirmed in literature. The results obtained from the current-potential curves in 3 M NaOH solution showed that the rate of oxidation increased with the increase in the borohydride concentration, temperature and potential sweep rate. The oxidation of sodium borohydride on gold electrode is a diffusion controlled irreversible reaction.As a result of this study, the optimum conditions were determined for borohydride electrooxidation on gold electrode in alkaline media.