7,12 dimetilbenz (a)antrasen (DMBA) uygulanmış ratlarda, kantaron (Hypericum Perforatum L.) 'un total sialik asit, lipid-bağlı sialik asit ve vitamin E düzeyleri üzerine etkisi
Effect of St.John?s wort (Hypericum perforatum L.) on the levels of total sialic acid , lipid bound sialic acid and vitamin E in the rats treated with 7,12-dimethylbenz(a)anthracene
  1. Tez No: 233985
  2. Yazar: TUBA KUŞMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUAT EKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sialik asit, Lipid-bağlı sialik asit, vitamin E, DMBA, H. perforatum, Sialic acid, Lipid bound sialic acid, Vitamin E, DMBA, H. perforatum
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada kantaron (Hypericum perforatum L.)'un DMBA uygulanan ratlarda antioksidan vitamin olan vitamin E, sialik asit, lipid bağlı sialik asit ve bazı biyokimyasal parametrelerin (LDH, glukoz ve Cl) üzerine etkisi incelendi. Araştırmada her biri 8 rat (Sprague Dawley) içeren 3 grup oluşturuldu. İlk grup kontrol olarak ayrıldı. İkinci gruba 50 mg/kg DMBA verildi ve üçüncü gruba ise 50 mg/kg DMBA ve 100 mg/kg/gün kantaron otu su ekstresi verildi. Uygulama 8 hafta boyunca sürdürüldü.Yapılan çalışmada, sialik asit, lipid bağlı sialik asit, vitamin E ve biyokimyasal parametreler sıfırıncı gün için kontrol ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlam görülmedi (p> 0.05). Diğer taraftan, 60.günde sialik asit ve lipid bağlı sialik asit için kontrol ile 2.grup arasında (p< 0.001), kontrol ve 3.grup arasında (p< 0.01) düzeyinde anlamlı bir artış, vitamin E düzeyinde kontrol ve 2.grup arasında anlamlı bir azalma (p< 0.05), glukoz 2 ve 3.grup arasında anlamlı bir azalma (p< 0.001), kontrol ile 3.grup arasında (p< 0.01) anlamlı bir artış, Cl kontrol ile 2.grup arasında (p< 0.001) artış 2 ve 3.grup arasında (p< 0.001) anlamlı bir azalma görüldü. LDH düzeyinde kontrol ve 3.grup arasında belirgin bir yükselme ve 2 ile 3.grup arasında azalma olmasına rağmen istatistiksel yönden anlamlı bir ilişki belirlenemedi.Bu çalışmanın sonuçlarına göre Vitamin E düzeylerinde azalmanın ve sialik asit ve lipid bağlı sialik asitteki yükselmenin, serbest radikal oluşumundaki artış ve stresden dolayı oksidatif hasara yol açan bozulmuş antioksidatif savunma sistemi olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca 60.günde TSA, LSA, LDH, glukoz ve Cl düzeylerinde kantaron+DMBA grubunda DMBA grubuna kıyasla azalırken vitamin E düzeylerinde artış H. perforatum'un olumlu etkisinden dolayı kaynaklanmakta olduğu ve muhtemelen bu bitkinin yüksek oranda biyolojik aktiviteye sahip maddeleri içermesinden dolayı olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this present study, the effect of H.perforatum on vitamin E which is antioxidant vitamin, sialic acid, lipid-bound sialic acid and some biochemical parameters (LDH, glucose and Cl) in rats administrated to 7, 12-Dimethylbenz(a)anthracene (DMBA) was investigated. In study, 3 groups which are include 8 rats (Sprague Dawley), was composed. Group 1 was classified as a control group. Group 2 was treated with DMBA (50 mg/kg). Group 3 was treated with DMBA (50 mg/kg) and H.Perforatum. (100 mg/kg/day). Experimental period was continued during 8 weeks.According to the result of this study , sialic acid, lipid-bound sialic acid, vitamin E and biochemical parameters, on 0.day, control group were compared with 1 and 2. Groups were determined not to be statistically significant (p< 0.05). On the other hand, on 60th day control group were compared with 2. and 3.group, a statistically significant increase (p< 0.001), (p< 0.01) respectively was observed in the sialic acid and lipid-bound sialic acid. In the vitamin E levels, control group were compared with 2.group, a significant decrease (p< 0.05), in the glucose levels, between groups 2 and 3, decrease (p< 0.001), control group and 3.group, a increase (p< 0.01) was observed. Levels of Cl was compared with control and 2.group, a significant increase (p< 0.001), between 2. and 3. group a significant decrease (p< 0.001) was observed. In the LDH value, when compared control and 3.groups were increased and between 2 and 3.group was decreased, but none of the changes show statistical significance (p> 0.05).As a results in the research in day 60. indicated that levels of decreased Vitamin E and level of increased sialic acid and lipid bound sialic acid in rats subjected to DMBA might be due to increased free radical generation and oxidative stress which degenerated antioxidative system. Moreover, in TSA, LSA, LDH, glucose and Cl levels were compared 2.group with 1.group decrease and in the vitamin E, increase was observed. This might be due to positive effect of H. perforatum extract and it has composed biological active matter.