Van ekolojik koşullarında M27 üzerine aşılı granysmith ve M9 üzerine aşılı fuji elma çeşitlerinin (Malus communis L.) gelişim periyodlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
An investigation on determination of developmental periods of dwarf granisimith apple variety grafted on M27 stocks and fuji apple variety grafted on M9 stocks (Malus communis L.) in Van ecological conditions.
- Tez No: 234002
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Van, Elma, Graniysmith, Fuji, Meyve, Ağaç, Van, Apple, Graniysmith, Fuji, Fruit, Tree
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışma, 2005-2006 yılları arasında Van ekolojik şartları altında M27 üzerine aşılı Grany smith ve M9 üzerine aşılı Fuji elma çeşitleri; morfolojik (gövde çapı, fidan boyu, sürgün uzunluğu) ve pomolojik ( meyve ağırlığı, meyve eni, meyve asitliği, SÇKM) özellikleri ve fenolojik gözlemler bakımından karşılaştırılmıştır.Her bir yılda, tüm morfolojik özellikler için Mayıs ayından Eylüle kadar 15 günlük aralıklarla, toplam 8 periyotta ölçüm yapılmıştır. Her periyot için, iki çeşit arasındaki farklar, t testi ile test edilmiştir. Tüm periyotlarda, Granysmith çeşitinin gövde çapı ve fidan boyu, diğer çeşitin gövde çapı ve fidan boyundan daha yüksek bulunmuştur.15 haziran 2005 tarihi dışında, 2005 yılındaki tüm periyotlarda çeşitler arasındaki fark önemsiz bulunmuştur. Bununla birlikte, 30 Mayıs 2006 tarihi dışında, 2006 yılındaki tüm periyotlar için Fuji çeşitinin sürgün uzunluğu, diğer çeşitin sürgün uzunluğundan daha yüksek bulunmuştur. Meyve ağırlığı, meyve eni, meyve genişliği, asitlik, SÇKM bakımından Fuji çeşiti, diğerinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ancak, diğer özellikler bakımından Granysmith'in Fuji çeşitinden daha üstün bulunmuştur.Sonuç olarak, Granysmith çeşitinin gövde çapı ve fidan boyu Fuji çeşitinin gövde çapı ve fidan boyundan daha fazla bulunmasına rağmen, Fuji çeşitinin sürgün uzunluğu, diğer çeşitin sürgün uzunluğundan daha iyi gelişmiştir. Bununla birlikte, Doğu Anadolu bölgesinde aşırı güneşlenmeden dolayı Granysmith'in meyve renginde kırmızılaşma olmakta ve bu da tüketici tarafından tercih edilmemektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare morphological (stem diameter, sapling length, and shoot length) and pomological (fruit weight, fruit width, fruit length, fruit index, fruit acid, and soluble solid) characteristics and phenological observations of Granysmith and Fuji Apple Cultivars, which grafted on M9 and M27 stocks, under ecological conditions at 8 periods (fornightly) during 2005-2006. In each year, a total of eight periods for all morphological traits were recorded fortnightly from May to September. For each period, the difference between two cultivars was tested by t-test. Stem diameter and sapling length averages of Granysmith cultivar were found to be higher for each period in two years than those of Fuji Apple cultivar. In terms of shoot length averages at all periods in 2005, the differences between two cultivars were non-significant except for 15 June 2005. However, the differences between two cultivars for shoot length averages at all periods in 2006 were found to be significant. Shoot length for Fuji cultivar at all periods in 2006 except for 30 may 2006 were higher compared to Granysmith cultivar.In terms of fruit weight, fruit width, fruit length, titrable acid, and solible solid content Fuji cultivar was superior to other cultivar. However, in terms of other characteristics, Granysmith was superior to Fuji.As a result, although stem diameter and sapling length of Granysmith cultivar was found to be superior to Fuji cultivar, shoot length of Fuji cultivar developed better than that of other. However, Granysmith cultivar can?t be preferred due to turning red in the developmental phase by consumers in marketing in the Eastern Anatolia Region because sun effects negatively on fruit color of Granysmith cultivar more than that of other.