Organik ve konvansiyonel tarım prensiplerine göre yetiştirilen etlik piliçlerde büyüme - gelişme ve karkas özelliklerinin karşılaştırılması
The comparison of growt performance and carcass yields of broiller under convencionel and organic condition
  1. Tez No: 234009
  2. Yazar: HAKAN İNCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN SÖĞÜT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organik etlik piliç, organik üretim, Organic Broiler, Organic Production
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Organik ve konvansiyonel tarım prensiplerine göre yetiştirilen etlik piliçlerde büyüme-gelişme ve karkas özellikleri incelenmiştir. Denemede toplam 180 adet günlük etlik civciv 3 er tekerrürlü 6 ayrı deneme grubuna her tekerrürde 10 adet civciv olacak şekilde tesadüf parselleri deneme deseninde dağıtılmıştır. Altı deneme grubu konvansiyonel, kontrol, organik + mera, organik %80 + mera, organik %70 + mera, ve organik %50 + mera şeklinde düzenlenmiştir. Deneme süresince günlük yem tüketimleri ve haftalık canlı ağırlıklar saptanmıştır. Konvansiyonel grupta 6 haftalık, organik kontrol ve organik muamele gruplarında 10 haftalık dönem sonunda karkas ağırlıkları ve karkas parçalarına ait ağırlıklar yenilebilir iç organ ağırlıkları tespit edilmiştir.Konvansiyonel grubun 6. hafta sonunda ulaştığı ortalama canlı ağırlık değerleri erkeklerde 2501.8, dişilerde 2112.8 g ve erkek-dişi karışıklarda 2305.4 g olmuştur. Organik Kontrol, Organik + mera, Organik %80 + mera, Organik %70 + mera, ve Organik %50 + mera gruplarının 10 hafta sonunda ulaştıkları ortalama canlı ağırlıklar ise sırasıyla; 1935.4, 3028.6, 2656.6, 2876.7 ve 2789.6 g olarak saptanmıştır. Tamamen organik yem ile beslenen organik kontrol grubunun 10. hafta sonunda dahi konvansiyonel grubun 6. hafta sonundaki canlı ağırlık değerlerine ulaşamadığı görülmüştür. Organik + mera ve Organik %70 + mera grubunun 8. hafta canlı ağırlık değerlerinin Konvansiyonel grubun 6. hafta canlı ağırlık değerlerinden daha fazla olduğu görülmüştür.Sonuç olarak, tamamen kapalı şartlarda ve organik olarak üretilmiş yemlerle beslenen sistemlerin avantajlı olmadığı, organik etlik piliç üretiminde organik mera ve serbest dolaşımlı sistemlerin organik yemleme ile beraber kullanılmasının daha avantajlı olduğu ve , mera uygulamasının %70 ve %50 oranında olmasının etlik piliçlerde büyüme-gelişme ve karkas özelliklerini olumlu etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare growth performance and carcass characters of broiler reared at conventional and organic principles condition. To achieve this goal, 3 day old 180 broiler chicks were divided into 6 groups with 3 replicates, randomly; the first, second, third, fourth, fifth and sixth groups were conventional control(CC), organic control (OC), organic pasture+organic feed (OP), organic pasture + 80% organic feed (OP1), organic pasture + 70% organic feed (OP2), organic pasture + 50% organic feed (OP3), respectively. During the experiment feed consumption and live weights were determined weekly. Animals were bleed at the end of 6 and 10 weeks of the trail to evaluate carcass feature.The live weights of Conventional groups at the end of 6 weeks were 2501.8, 2112.8 and 235.4 g for male, female and male+female, respectively. The live weights of OC, OP, Op1, OP2 and OP3 at the end of 10 weeks of age were 1935.4, 3028.6, 2656.6, 2876.7 ve 2789.6 g, respectively.It was seen that the average live weight of OC groups at the 10 weeks of age were lower than CC groups at the end of 6 weeks. However, The live weights of OP and OP2 groups were higher than CC groups.As a result, It could be said that feding the broiler by organic material in pens is not suitable, however, organic feeding+pasturing has to be practiced because of it?s advantages. Besides, 50 and 70 % organic feed +pasturing have positive effects on growth performance and carcass characters of the broiler.