Tuz stresi altında yetiştirilen bazı çilek çeşitlerinde jasmonik asitin bitki gelişimi ve antioksidant enzim aktiviteleri üzerine etkisi
Effects of jasmonic acid on plant growth and antioksidant enzyme activity of some strawberry cultivars grown under salt stress
  1. Tez No: 234011
  2. Yazar: ÖZLEM ÜZAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidant enzim aktivitesi, Çilek, Çeşit, Jasmonik asit, NaCl, Oksidatif stres, Antioksidant enzyme activities, Cultivar, Jasmonic Acid, Strawberry, NaCl, Oxidative stress
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çalışmada 9 farklı çilek çeşidinin 2000 mg/l NaCl uygulamasına tepkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapraklarda tuzdan kaynaklanan semptomlara ve bitki gelişme parametrelerine göre yapılan değerlendirmede, incelenen çeşitler içerisinde Redland Hope, Kabarla çeşitleri daha tolerant, California Giant 5 (CG 5), Carmine çeşitleri ise daha hassas olarak belirlenmiştir.Tuz uygulamasının bütün çeşitlerde yaprak Na+ ve Cl- iyonu içeriğini önemli derecede artırdığı görülmüştür. Diğer taraftan yapraklarında daha fazla Na+ ve Cl- iyonu biriktiren çeşitlerde (CG5, Carmine, CG4), tuzdan kaynaklanan semptomların daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Na+ ve Cl- iyonlarının birikimi yanında, K/Na oranının da tuza toleransın belirlenmesinde önemli bir ölçüt olarak kullanılabileceği belirlenmiştir. Yapraklarında K/Na oranı yüksek olan çeşitlerde, zararlanmanın daha az olduğu tespit edilmiştir.Ayrıca araştırmada, jasmonik asitin (JA), tuza dayanım mekanizması üzerine olan etkisi de incelenmiştir. Tek başına NaCl uygulaması yaprak maleondialdehit (MDA) içeriğinde önemli derecede artışa neden olurken, bu artış NaCl'nin JA ile birlikte uygulandığında görülmemiştir. Yani JA, tuzun yaprak MDA içeriği üzerine olan etkisini engellemiştir. JA'nın bazı antioksidatif enzimler aktiviteleri üzerine olan etkileri de incelenmiştir. Kontrol ve NaCl uygulamaları ile karşılaştırılınca, NaCl + JA uygulamaları APX ve CAT aktivitesinde önemli artışlara neden olmuştur. Diğer taraftan bu artış JA'nın tek başına uygulandığı bitkilerde gözlenememiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to determine the response of 9 different strawberry cultivars to 2000 mg/l NaCl. In according to symptoms observed on leaves and plant growth parameters, Redland Hope and Kabarla cultivars were found to be more tolerant. On the other hand, Calfornia Giant 5 (CG 5) and Carmine cultivars were more sensitive to NaCl.Salt treatment increased Na+ and Cl- ions contents of leaves in all cultivars. The symptoms caused by NaCl were more on leaves of the cultivars accumulated more Na+ and Cl- ions. In addition to accumulation of Na+ and Cl- ions, K/Na ratio was appeared to be important criteria for determination of salt tolerant situation in strawberry. The damage caused by salt was less in cultivars having higher K/Na ratios.Furthermore, the effect of jasmonic acid (JA) on mechanism on salt tolerance was investigated in this study. While NaCl treatment caused an increasing in MDA content of leaf, the same increasing was not observed in NaCl+JA treatments. In other words, JA inhibited increasing in MDA content caused by NaCl. The effects of JA on activity of some antioksidative enzymes were also explored. Compared with control and NaCl treatment, NaCl+JA treatments caused an increasing in activities of APX and CAT. On the other hand, this increasing was not observed when JA treated only.