Tatvan (Bitlis) yerleşkesinin jeolojik-jeoteknik incelenmesi
Geological and geotechnical invastigation of the settlement areas of Tatvan (Bitlis)
  1. Tez No: 234014
  2. Yazar: MEHMET ŞAHİNALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Kentleşme, Deprem, Jeoteknik, Tatvan (Bitlis), Disasters, Urbanization, Earthquake, Geotechnical, Tatvan (Bitlis)
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Ülkemiz jeolojik konum itibarı ile son derece riskli bir bölgededir. Arap ve Avrasya plakalarının hareketliliği sonucu Anadolu Plakası hareketlilik kazanmaktadır. Bu plaka tektoniği ülkemizde depremler oluşturmaktadır. Meydana gelen depremlerden yıkıcı özellikte olanlar başta can kaybına neden olmakta ayrıca, ülke ekonomisine büyük zararlar vermektedir.Bu tez çalışması kapsamında Tatvan (Bitlis) yerleşkesinin jeolojik ve jeoteknik açıdan yerleşime uygunluk durumu; zemin sondajları ile laboratuar, arazi ve büro çalışmaları yapılarak araştırılmıştır. Çalışma alanında, Bitlis Masifi, Nemrut Dağı volkanitleri ve alüvyon birimlere ait kayaçlar yüzeylenmektedir. Açılan zemin sondajlarından alınan örneklerden yapılan tane boyu analizleri sonucunda, Tatvan yerleşim alanının büyük bir kısmı siltli kum (%70 SM) sınıfında yeralmaktadır. Buna ek olarak analiz sonuçları, Van Gölü kıyısında yüzeylenen siltli kum biriminde taşıma problemi ve sıvılaşma olabileceğini göstermektedir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, 1655 m kotu altında bu alanlarda yapılaşmadan kaçınılması tavsiye edilmektedir. Ayrıca Bakanlar kurulunun 08.06.1995 gün ve 6925 sayılı kararına göre de göle kıyısı olan alanlarda 1655 m. kotunun altına yapılaşma izni verilmemektedir.
Özet (Çeviri)
Reputation of our country with geological position is highly risky area. As a result of the Arabian and Eurasian plate?s mobility, the Anatolian plate has mobility. This plate tectonic generates earthquakes in our country. Destructive features of the earthquake casualties in the cause, especially to those which also have damage to the country's economy.In the context of this thesis; the eligibility status for settlement of Tatvan (Bitlis) campus in terms of the geological and geotechnical were investigated by laboratory, field and office work with ground drilling. The rocks belong of Bitlis Missive?s, volcanic of the Nemrut Mountain and alluvium units extended in the study area. As a result of the siev analysis on the soil samples taken from the borehole drilling, a large part of the settlement areas of Tatvan fall into silty sand (70% SM) class. In addition resault of the analysis indicate that, silty sand units have a transportation problems and liquefaction on the shores of Lake Van. As a result of assessments, below the 1655 m level in these areas is not recommended to construction. According to 08.06.1995 date and 6925 decision of the Council of Ministers, the construction permitted below the 1655 m elevation around the Lake Van