Ekolojik kapsamda malzeme ve mobilya tasarımına etkileri
Ecologic materials and furniture design
  1. Tez No: 234103
  2. Yazar: EMİNE YÜKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SENEM ONUR
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoloji, Mobilya, Geri dönüşüm, Ekolojik Tasarım, Çevre, Ecology, Furniture, Recycling, Ecologic Design, Environment
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Günümüzde ham madde azlığı, ormanların azalması, su ve havanın kirlenmesi gibi etmenlerden dolayı çevre problemlerin ciddi bir boyut kazanması tüm tasarım alanlarında olduğu gibi iç mekan ve mobilya tasarımını da etkilemiştir. Mobilya tasarımında kullanılan malzemelerin ekolojik dengeye zarar vermeyecek şekilde seçilmesi, kullanılan malzemelerin zararsız hale getirilmesi gibi önlemlerin yanı sıra belirli tasarım akımlarının yaratılması ile çevre problemlerine karşı önlemler alınmaya çalışılmaktadır.Ekolojik yaklaşım mobilya tasarımı için ara bir dönem olarak görülür. Şüphesiz ki her malzemenin kaynağı doğadır. Ekolojik kapsamda tasarlanan mobilyalarda tasarımcıların iki türlü eğilimi vardır. Bunlardan birincisi; doğal malzemelerin kullanımını ve malzemenin olduğu gibi kullanılmasını savunurken, diğeri geri dönüşümlü ve hazır malzemelerin kullanılmasını savunur. Her iki yaklaşım kendi içerisinde tutarlı olsa da günümüzün koşulları göz önüne alındığında ikinci yaklaşım doğru kabul edilir.Çevre bilincine sahip mobilyaların tasarlanması günümüzde belirli yaptırımlarla gerçekleşebilmiştir. 1950'lerden itibaren endüstriyel üretime cevap veren alüminyum, kağıt, cam, plastik gibi malzemelerin kullanıldığı ürünler dikkati çekmektedir. Dayanıklılık ve biçimlendirmeye en uygun malzeme olarak plastik ve alüminyumun çokça kullanılması ve içerdiği katkı maddelerinin zararları nedeniyle kullanımlarında belirli kısıtlamalar geliştirilmiştir. Zaman zaman bu tür malzemelerin çokça kullanımı ham madde problemleri nedeniyle daha az kullanımına yol açmıştır. Bu nedenle kağıt, cam, atık ve hazır malzemelerin kullanımı mobilya tasarımında geliştirilmektedir. Bu tür malzemelerle yapılan tasarımlar her ne kadar dayanıklı olmasa da ekolojik dengeye sağlayacağı katkı açısından önemlidir.Tez çalışması üç bölümden oluşmakta olup, sonuç bölümünde tez konumuz üzerinde bir değerlendirme yapılmıştır.Bölüm IÇalışmamızın bu bölümünde tezimizin ana temasını oluşturan ekolojinin tanımı yapılarak, ekolojik malzemelerin tanımı, ortaya çıkaran etmenler ve özelliklerinden bahsedilmiştir.Bölüm IIİkinci bölümde mobilya tasarımda kullanılan ekolojik malzemeler ele alınmıştır. Mobilya tasarımında kullanılan ekolojik malzemeler sınıflandırılarak, malzemelerin özellikleri, üretim yöntemleri ve ekolojik kapsamda mobilya tasarımlarında kullanımlarına değinilmiştir.Bölüm IIIÜçüncü bölüm tezimizin ana bölümünü oluşturmaktadır. Bu bölümde mobilya tasarımının tarihsel gelişiminden bahsedilerek ekolojik kapsamda değerlendirilen örneklerden bahsedilmiştir. Kullanım alanlarına göre mobilyalar sınıflandırılmış ve ekolojik kapsamda alınan önlemlerden bahsedilerek, çevresel denge konusu ile bölüm bitirilmiştir.SonuçÇevresel problemler nedeniyle geliştirilen malzemelerin mobilya tasarımına etkileri sonuç bölümünde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
As the those esult of the those factors such as scarity of raw materials, decreasing, forests, air and water pollution heavily effects, all design trends as well as furniture design. For this reason chosing the appropriate materials that will not harm the ecological balance; in the with this measures taken to use harm free materials; and in addition to these by creation of the distinct designation movements help to improve the ecological problems.Ecogical approach developed to furniture design is seen as an interval period. Accordingly, in the contex of ecologiccl approach, designators of the furniture have developed two different type of movement. The first group supports the idea of using mainly natural (ecological) materials, whereas the second group support the use of recycling and ready made materials. Although bıth movements seems to be consistent, but on considering the ecological problems of our world the second approach is appropriate one.Nowadays, ecology conscious furniture design, can be realized by imposing specific sanctions on produccers. After the 1950?s, those products made of aluminium, paper, glass and plastics were mostly produced. Because these materials can be easily formed and they are enduring. But owing to have additives that they contain, the usage ofmaterials were this thesis comprises three cheapters and our subject matter have been evalvated in the cınclusion section.Chapter IThis section deals with the defination of the ecology, defination of the ecological materials, reasons for usage of ecological materials and their characters is mentioned.Chapter IThe ecological materials that are used in the furniture design is analyzed in this cheapter those materials used in furniture design is classified, their specific characters and their productions techniques are considered with in the ecological contex.Chapter IThis cheapter is considered the main section of our thesis. İn this cheapter historical development of furniture design is evaluated from of furniture design is evaluated from the ecological contex and some examples of ecological design is given. This cheapter also includes classifications of furnitures in line with, their usage areas, measures taken to cope with in the contex of ecology and lastly ecological balances.ConclusionEffect of developed materials as the reult of ecological problems on furniture is evaluated in this last section.