Yapılarda gün ışığı denetiminde cam malzeme kullanımının değerlendirilmesi
The interpretation of utulizing variable transmission glass materials in controlling day light
- Tez No: 234120
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT YAŞA ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Değişken geçirgenlikli camlar, Cam dış duvarTasarımı, Gün ıŞığı, Doğal Aydınlatma, Variable Transmission glasses, Design of Glazing Syste DayLight, Natural Lighting
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada, güneş ışığının ve solar ısının, yapılarpa- kullanılan değişik geçirgenlikteki camlar ile denetiminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yapılan çalışma, yapı malzemesi olarak çeşitli camların incelenmesi, gün ışığı 'nın yapıdaki önemi ve farklı camlardan ısı ve ışık olarak geçirimliliği hakkında mimari uygulamalara ve farklı çalışmalara referans olarak kullanılabilecektİr.İlk bölüm, giriş bölümü olarak hazırlanmış , ülkemizde cam cephe kaplamanın durumu belirtilmiştir.İkinci bölümde, mekan algısı, çeşitli mekanlardaki cam malzeme kullanımını ve gün ışığı incelenmiştir.Üçüncü bölümde , cam malzeme'nin üretim yöntemleri ve teknik özellikleri ve çeşitleri hakkında genel bilgiler verilmiştir.Dördüncü bölümde, yapı malzemesi olarak kullanılan cam malzeme çeşitleri özellikleri tarihi gelişimiyle beraber incelenmiştir.Beşinci bölümde, cam malzemenin kullanıldığı geliştirilmiş dış duvar kuruluşlarında yüksek performans kriterlerinin incelenmesi, irdelenmesi ve tartışılması yapılmaktadır.Altıncı Bölümde yapı cephe kabuk elamanı olarak cam kompozitlerin irdelenmesi, değerlendirmeler ve geleneksel dış cephe duvarıyla maliyet karsılaştınlması yapılmaktadır.Yedinci bölümünde, sonuçlar ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been designed to focus on the use of variable transmission glass materials in buildings to control solar radiation and thermal affects. This study can be used as a reference to related studies and a guide to architectural applications on solar radiation and heat transfer through different glass materials, the importance of day light in living spaces and the examination of various glass materials as a core building materiaL.In the first section given introduction, defines the status of glass materials as a surface cover for bui1dings, in our country.In the second section, examines the interpretation of living space, deals with daylight and the use of glass materials in various living spaces.in the third section, talks about the production methods, technical characteristics and various types of glass materials.In the fourth section, examines the glass material, as a building material, in terms of various types, characteristics and historical development.in the fifth section, focuses on the discussion and examination of high performance criterians on advanced exterior walls erections where glass is uti1ized as a building materiaL.The sixth section is the discussion about variable architectural glass units.The final section, consists of conclusions and suggestions and leads into subsequent studies.