Kazanlı (Mersin) bölgesinde biyojeokimyasal anomalilerin incelenmesi ve çevresel ortamın belirlenmesi
Biogeochemical anomalies and determination of environmental polution in Kazanli-Mersin area
- Tez No: 234139
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Element, Belirtgen Bitki, Biyojeokimyasal Anomali, Çevresel ortam, Kazanlı-Mersin, Element, İndicator plant, Biogeochemical anomaly, Environmental surrounding, Kazanlı- Mersin
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Mersin-Kazanlı bölgesinde biyojeokimyasal anomalilerin incelenmesi ve çevresel ortamın belirlenmesi amacıyla bölgede doğal olarak yetişen 19 bitki türünden (16 doğal, 3 plantasyon bitki türü) ve bitkilerin yetiştikleri topraklardan ve çalışma alanında mevcut sulardan (kuyu, deniz, dere) 2006 -2007 yaz dönemlerinde sistematik olarak örnekler toplanmıştır. Bu örneklerde Cu, Mn, Zn, Fe, Cr, Cd, Pb, Ni, Co düzeyleri saptanmıştır.Toprak ve bitki örneklerinde yapılan kimyasal analizlerde 9 element için toprak-bitki içerisindeki dağılımlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bu elementler içerisinden 5 element için (Cu, Mn, Zn, Fe, Cr) bitki-toprak arasında doğrusal ilişki saptanarak Cu için Melilotus alba'nın yaprağı ile dalının, Alhagi camelorum'un yaprağının, Xanthium strumarium'un yaprağı ile dalının, Mn için Vicetoxicum parviflorum'un yaprağı, Melilotus alba'nın yaprağı, Alhagi camelorum `un yaprağı ile dalı, Salsola kali'nin yaprağı, Arundo donax'ın yaprağı, Xanthium strumarium'un yaprağı ile dalı, Eucalyptus grandis'in yaprağı ile Melilotus alba'nın yaprağının, Zn için Melilotus alba'nin yaprağı, Pancratium maritimum'un dalı ve Arundo donax'ın yaprağı ile dalının, Fe için Arundo donax'ın yaprağı ile Eucalyptus grandis'in yaprağının, Cr için Melilotus alba`nın yaprağının belirtgen (indikatör) bitki olabileceği saptanmıştır. İncelenen bitki türleri ile topraklar arasında içerdikleri Cd, Pb, Ni ve Co element düzeyleri açısından doğrusal bir ilişki saptanamamıştır.Cr, Mn ve Zn elementleri için bitki ve toprakta normal düzeyin üzeri çıkmıştır. Bu da bölgenin bazı ağır metallerce kirlendiğini belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
In order for investigating the biogeochemical anomalies in Mersin-Kazanlı Area and for defining the enviromental surrounding samples of 19 types of plants (16 natural, 3 types of plantation plant), growing in their habitats, and the samples of soil plants grow, samples of present waters in the study area systematically in the summer time of 2006?2007. In these patterns by doing chemical analyses for Cu, Mn, Zn, Fe, Cr, Cd, Pb, Ni, Co; their element contens of samples were determinated by Atomic Absorbtion Spectrophotometer (AAS).Analyses results have been evaluated systatically for 9 elements in chemical analyses of the soil and plant samples. In these elements, by determining linear relation ship between plant and soil for 5 elements (Cu, Mn, Zn, Fe, Cr), the provs and leaves of Melilotus alba for Cu, leaves of Alhagi camelorum, leaves and twigs of Xanthium strumarium,leaves of Vicetoxicum parviflorum for Mn, leaves of Melilotus alba leaves and twigs of Alhagi camelorum, leaves of Salsola kali, leaves of Arundo donax, leaves and provs of, Xanthium strumarium, leaves of Eucalyptus grandis and leaves of Melilotus alba for Zn leaves of Melilotus alba Twigs of Pancratium maritimum and leaves and provs of Arundo donax, for Fe leaves of Arundo Eucalyptus grandis, for Cr leaves of Melilotus alba have been determined as indicator plant.Plant and soil are found over normaly levels for Cr, Mn, Zn and poluted for these heavy metals in Kazanlı- Mersin area.