Süt sanayisinde biyofilm oluşturan mikroorganizmalar ve biyofilm oluşumunun önlenmesi
Biofilm producing microorganisms in dairy industry and prevention of biofilm formation
  1. Tez No: 234147
  2. Yazar: ZEYNEP ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYDE ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyofilm, Tutunma, Ekipman Yüzeyi, Süt Sanayii, Dezenfektan, Biofilms, Attachment, Instrumental Surface, Dairy Industry, Disinfectants
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, süt sanayisinde oluşan biyofilm üzerinde çalışılmıştır. Bu amaçla Burdur ve Isparta ilinin çeşitli ilçelerinde 7 farklı süt işletmesinden 52 adet biyofilm örneği toplanarak, mikroorganizma profili belirlenmiştir.İşletmeden alınan örneklerden izole edilen izolatlarla laboratuar koşullarında biyofilm oluşturulmuş ve oluşan biyofilm üzerine çeşitli ticari dezenfektan madde uygulanmıştır. Laboratuar koşullarında paslanmaz çelik yüzeyde oluşturulan biyofilmin temizlenmesi için uygun olan zaman ve konsantrasyonu tesbit etmek için farklı konsantrasyonalarda (100 ppm, 200 ppm ve 300 ppm )ve sekiz farklı sürelerde( 0- 30 dakikalık) işlem uygulanmıştır.Alınan örneklerden izole edilen mikroorganizma gruplar şu şekilde bulunmuştur: Toplam mezofilik aerob bakteri grubu 0-20 x108 kob/ml, koliform, 0- 75 x107 kob/ml, Lactobacillus spp, 0-41,7x105 kob/ml, Lactococcus spp, 0-36x103kob/ml, Staphylacoccus spp, 0-13,6 x106 kob/ml, Listeria spp,0-13,6 x102 kob/ml değerleri arasında değişim göstermiştir. Küçük işletmelerden alınan numunelerde temizlik işlemlerinin yetersiz olması sonucu biyofilm oluşumu daha fazla görülmüştür. Uyguladıkları temizlik ajanları biyofilmi yok etmede yeterli bulunmamıştır.Biyofilmdeki mikroorganizmaları uzaklaştırmak için paslanmaz çelik yüzeylere altı farklı dezenfektan uygulanmıştır. Laboratuar şartlarında paslanmaz çelik plaklara uyguladığımız dezenfektanlar içinde 4 numaralı, heterosiklik bileşiklerin sulu çözeltisinden elde edilen dezenfektan en etkin sonucu vermiştir. Dezenfektanların en etkin süreleri ise 15-30 dakikalık temas sürelerinde gerçekleşmiştir. Temizlik işleminin uygun olabilmesi için dezenfektanın uygun konsantrasyonlarda kullanılması gereği vurgulanmıştır. Bu çalışmada en etkin konsantrasyon 300 ppm olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the formation of biofilms in dairy industry was investigated. For this reason, 52 units of biofilm samples were collected from the equipments of 7 different dairy indusrty in Burdur and Isparta and microorganisms were determined in the samples.The biofilm was formed with isolated strains in laboratoury conditions and several disinfiction was applied for these biofilms. To eliminate the biofilm that was been formed on the stainless steel plates at the laboratuary conditions, six different disinfectants were used for different consantration (100 ppm, 200 ppm and 300 ppm) and eight different impact time (0-30min)The microorganisms which were collected from samples were found as a follows:. Total mesophilic aerob bacteria 0-20 x108 cfu/ml, Coliform, 0- 75 x107 cfu/ml, Lactobacillus spp, 0-41,7x105 cfu/ml, Lactococcus spp, 0-36x103 cfu/ml, Staphylacoccus spp, 0-13,6 x106 cfu/ml, Listeria spp,0-13,6 x102 cfu/ml. As a result of inconvenient cleaning of plants the biofilm formations at the samples that were taken from small plants were observed more than the bigger plants. The applied cleaning agents were not appropriate to eliminate biofilm.To eliminate the biofilm that was been formed on the stainless steel plates at the laboratuary conditions, six different disinfectant were used. The disinfectant 4 which was codes as 4 that was composed with the solution of heterosiclic compounds was chosen as the most affective disinfectant to control biofilm sanition. The most effective contact time of disinfectants were seen between 15-30 minutes. The use of disinfectants at appropriate concentrations has been found as so important to eliminate microorganisms in the biofilm matrix. At this project, the affective concentration was found as 300 ppm .