Null bertrand eğriler üzerine
On null bertrand curves
  1. Tez No: 234146
  2. Yazar: MURAT BABAARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. CEYLAN ÇÖKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Yarı-Riemann manifoldu, Null eğri, Frenet formülleri, Cartan çatısı, Cartan eğrilikleri, null Bertrand eğri, Semi-Riemannian manifold, Null curve, Frenet formulas, Cartan frame, Cartan curvatures, null Bertrand curve
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Beş bölümden oluşan tezin birinci bölümünde, konunun tarihi gelişimi ifade edilmiştir. İkinci bölümde; simetrik bilineer formlar, yarı-Riemann manifoldlar, null eğriler, bir null eğri için Cartan çatısı ve Serret Frenet vektörleri ile ilgili temel tanım ve teoremler verilmiştir. Üçüncü bölümde; Öklid uzayında Bertrand eğri çifti tanımı verilmiş ve Bertrand eğri çiftinin eğrilikleri arasındaki bağıntılar ifade edilmiştir. Dördüncü bölümde; M?³ Lorentz manifoldunda ve R?? ve R?? uzaylarında null eğrilerin Cartan çatısı ve eğrilikleri verilmiştir. Daha sonra bu eğrilikler kullanılarak null Bertrand eğriler incelenmiştir. Beşinci bölümde ise R?? ve R?? uzaylarında null eğrilerin Cartan çatısı ve eğrilikleri verilmiştir. Daha sonra bu eğrilikler kullanılarak null Bertrand eğriler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the first chapter of the thesis consisting of five chapters the historical background of the subject is considered. In the second chapter; fundamental defini-tions and teorems related to symmetric bilinear forms, semi-Riemannian manifolds, null curves, The Cartan frame of a null curve and Serret Frenet vectors are given. In the third chapter, definition of Bertrand couple of curves in Euclid space is given and relations between curvatures of Bertrand couple of curves are stated. In the fourth chapter, Cartan frame and curvatures of null curves in M?³ Lorentz manifold and R?? and R?? spaces are given. After using these curvatures, null Bertrand curves are investigated. In the fifth chapter, Cartan frame and curvatures of null curves in R?? and R?? spaces are given. After using these curvatures null Bertrand curves are studied.