Isparta merkezi inşaat alanlarında yapılan standart penetrasyon (SPT) deneyleri ve zemin emniyet gerilmesi tayini
Standart penetration tests (SPT) applying in building areas in Isparta and the determination of the soil safety stress
  1. Tez No: 234160
  2. Yazar: NERMİN ÜNVER OTÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜMİN FİLİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Standart penetrasyon deneyi (SPT), düzeltilmiş SPT-N değeri, taşıma gücü, zemin emniyet gerilmesi, Standard penetration test (SPT), corrected SPT-N value, bearing capacity, soil safety stress
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Standart penetrasyon deneyi (SPT), zemin incelemelerinde en sık kullanılan, en eski arazi deneylerinden biridir. Son yıllarda düzeltilmiş SPT-N değeri ile çeşitli zemin özellikleri arasındaki ilişkiler, pek çok araştırmacı tarafından incelenmiştir. Bu bağlamda, arazide ölçülen değerler üzerinde yapılan düzeltmelerin çok önemli olduğu ortaya çıkmıştır.Bu çalışmada, Isparta Belediyesi sınırları içerisinde bulunan yapıların mimari proje ve statik hesaplamalara temel olacak şekilde, zemin parametrelerinin tespiti amaçlanmıştır. Zeminin yerinde dayanım parametrelerinin saptanabilmesi amacıyla sondaj çalışmaları sırasında standart penetrasyon (SPT) deneyleri yapılmıştır. Isparta merkezindeki yapı temellerinin; taşıma gücü ve oturma değerleri ile zemin emniyet gerilmesi hesaplanmış, sıvılaşma potansiyeli tayinine yönelik analizler yapılmıştır. Zeminin rölatif (bağıl) yoğunluğu belirlenerek, kumların ve siltlerin içsel sürtünme açısının (Ø) tahmini ile zeminlerin yerinde modül değerleri hesaplanmıştır. Elde edilen değerlerin taşıma gücü hesabında kullanılabilmesi için, derinlik düzeltme faktörü uygulanmıştır. Ayrıca çalışmalar sırasında derlenen örselenmiş numuneler üzerinde, zemin sınıfını belirlemek amacıyla laboratuar deneyleri yapılmıştır.Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda, SPT-N değeri ile zemin emniyet gerilmesi arasındaki ilişkiler araştırılarak, daha önceki çalışmalarla karşılaştırılmış ve Isparta'nın çeşitli mahallelerinde yapılan birçok zemin araştırmasından elde edilen veriler üzerinde düzeltmelerin etkisinin olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The standard penetration test (SPT) is one of the oldest, the most frequently used penetration test in soil investigations. Recently, the relationship between corrected SPT-N value and various soil properties has been examined by many researchers. In this context, the corrections of the measured values in the field are of great significance.In this study, it is aimed to determine the soil parameters as a basis for the architectural project and static calculations of the buildings within the building area of Isparta municipality. During the drilling holes, standart penetration tests were carried out to determine the strength parameters of the soil in situ. The soil safety stress, settlement, and the bearing capacity, of the building foundations in Isparta city were calculated, and analyses of liquefaction potentials were done. The module values of the soil in situ and the estimation of internal friction angle (Ø) of sand and silt were calculated by determining the relative density of the soil. The depth correction factor, was applied for the obtained values to be used in calculation of bearing capacity. In addition, laboratory tests on the disturbed samples were carried out to determine the soil types.After the empiric tests, the relationships between SPT-N value and soil safety stress were examined and compared with previous studies it was also seen that there was a remarkable effect of corrections on the data obtained from various soil studies in several quarters of Isparta.