Veri yapıları eğitimi alan öğrencilerin listeler konusundaki kavram yanılgılarının belirlenmesi
Determination of misconceptions in list subjects among students who have been educated in data structures
  1. Tez No: 234196
  2. Yazar: ÖZLEM CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Teknik Eğitim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram Yanılgıları, Veri Yapıları, Bağlı Liste, Programlama Eğitimi, Misconception, Data Structure, Linked List, Programming Education
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı Veri Yapıları ve Algoritmalar dersi programında yer alan listeler konusu ile ilgilikavram yanılgılarını tespit etmektir. Bu amaca ulaşmak için çalışmada 24 sorudan oluşan üç aşamalıçoktan seçmeli kavramsal anlama testi geliştirilmiştir.24 adet sorudan oluşan test 2007-2008 eğitim-öğretim yılında 4 ayrı üniversitenin Teknik EğitimFakülteleri Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği programlarında okuyan 291 öğrenciye uygulanmıştır.Araştırmanın güvenirliği SPPS programı kullanılarak test edilmiştir.Testin geliştirilme aşamasında, öğrencilerin listeler konusundaki kavrayışları hakkında bilgi toplamakamacıyla mülakatlar yapılarak başlandı. Sonra, mülakat sonuçları bu konuda uzmanlaşan bir öğretimüyesi ile birlikte incelenerek açık uçlu bir test geliştirildi.Daha sonra bu test, dersi daha önce alan 32 öğrenciye uygulayarak, öğrencilerin her bir soruya verdiğicevaplar incelendi. Bu inceleme sonucunda kavram yanılgısı elde edilemeyen sorular testtençıkarılarak, test geliştirme süreci tamamlandı.Testin ilk aşamasında öğrencilere listeler konusuyla ilgili çoktan seçmeli bir soru sorularak cevabıistenmiş, ikinci aşamasında testin birinci aşamada soruya verilen cevabın sebebini soran başka bir sorusorulmuş ve üçüncü aşamada ise, soruya verdikleri cevaptan emin olup olmadıklarını belirtmeleriistenmiştir.Geliştirilen kavramsal anlama testi, örneklemi oluşturan ve ilgili konunun eşdeğer biçimde anlatıldığıtespit edilen dört ayrı üniversitenin Teknik Eğitim Fakültesi Bilgisayar Sistemleri ÖğretmenliğiBölümü üçüncü sınıf öğrencilerine uygulandı.Sonuçlar değerlendirildiğinde öğrencilerin testte üç aşamaya birden verdiği doğru cevaplar üzerindengüvenirlik analizi Cronbach alpha 0.80 bulundu. Diğer güvenirlik analizi de öğrencilerin 3 aşamayabirden verdikleri cevaplarla ortaya çıkan kavram yanılgıları üzerinden yapıldı ve Cronbach alpha 0.49olarak hesaplandı.Araştırmanın sonucunda, öğrencilerin listeler konusunda bazı kavram yanılgılarına sahip olduğu tespitedildi ve önerilerde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out some misconceptions of students related to list subjects in DataStructure and Algorithm lesson. To achieve this aim, three-stage comprehensive multiple choice testconsisting of 24 questions was developed.The test consisting of 24 questions was applied to 291 students study at Computer Systems TeachingDepartment of Technical Education Faculties of four different universities in the 2007-2008educational year. The reliability of the investigation has been tested with SPSS programme.Before the formation process of the test, interviews were performed to collect information about thecomprehensions of students in the subject of lists. Then, an open ended test was improved byexamining the results of interviews with a lecturer.After that this test were applied to 232 students who had this lesson before and all the answers of eachquestion were examined. At the end of this examination, the questions which could not get themisconceptions were removed from the test and the process of formation of the test was completed.In the first step of this test, a multiple choice question was asked about subject of lists. In the secondstep, another question which has included the reason of the first question was asked. In the third step,students were inquired if they were sure about their answers.The developed comprehensive test was applied to third class students study at Computer SystemsTeaching Department of Technical Education Faculties four different universities composed of thesample and determined that this related subject was expressed similarly.While the results of the test have been evaluating, Cronbach's alpha was calculated 0.80 through all ofthe correct answers given by students in the three-stage test The other reliability analysis was carriedout through the misconceptions emerged from all of the answers given in the three-stage test andCronbach's alpha was calculated 0.49.As a consequence of the investigation, it was determined that students had some misconceptions aboutthe subject of lists.