Ring iplik eğirme makinesinde içi boş iplik (hollow yarn) eğirme tekniklerinin araştırılması ve iplik özelliklerinin incelenmesi
An investigation of hollow yarn manufacturing techniques on ring spinning machine and evaluation of yarn properties
  1. Tez No: 234204
  2. Yazar: GİZEM ALAŞEHİRLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DAYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Core spun iplik, ring iplik, örme kumaş, su emicilik, hava geçirgenlik, core spun yarn, ring yarn, knitted fabric, water absorption, air permeability
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada ring iplik eğirme makinesinde çeşitli modifikasyonlarla içi boş iplik üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, çözülebilir özellikteki PVA filamenti kullanılarak hard core spun üretim yöntemiyle iplikler üretilmiş, bu iplikler ile yüzey oluşturulmuş (düz örgü) ve daha sonra yıkama ile iplik çekirdeğinde bulunan PVA filamenti uzaklaştırılarak, içi boş ipliklerden (hollow yarn) oluşan kumaş üretimi gerçekleştirilmiştir. Konvansiyonel ring ipliklerinden oluşan kumaşlarla, aynı numarada fakat merkez boşluk hacimleri farklı olan içi boş ipliklerden oluşan kumaşların başta su emiciliği olmak üzere, hava geçirgenliği, boncuklanma gibi çeşitli özellikleri test edilmiştir.Yapılan bu çalışmanın neticesinde aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir:-İçi boş ipliklerden elde edilen kumaşların su emicilik özelliklerinin, konvansiyonel ring iplikleri ile üretilmiş kumaşlara göre çok daha iyi olduğu ve bu değerin içi boş ipliklerde boşluk hacminin artmasıyla daha da iyileştiği görülmüştür.-Kumaşlara yapılan hava geçirgenliği testinde ise içi boş ipliklerden oluşan kumaşların hava geçirgenlik değerlerinin iplikteki boşluklarda havanın tutulmasından dolayı daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research focuses upon the production of core spun yarns by making modifications on ring machines. With the aim of this, yarns produced with hard core spun method using water soluble PVA filaments. Fabrics were knitted with these core yarns. Then, PVA filaments in the core of the yarn were extracted by washing process. Thus, knitted fabrics produced with hollow yarns were obtained. Physical properties such as water absorption, air permeability, and pilling of these fabrics and convantional fabrics were measured, then compared.Conclusions of the research gives following results:-Water absorptions of the fabrics which made from hollow yarns were better than fabrics made from convantional yarns. The increase in the space volume of the hollow yarns makes water absorption better.-Air permeability of the fabrics composed of hollow yarns were lower than convantional fabrics because of the air which is kept in the spaces of the hollow yarns.