Akranları tarafından reddedilen ve kabul edilen ilköğretim II. kademe öğrencilerinin özsaygı, sosyal beceri, davranış problemleri ve okul başarılarının karşılaştırılması
Comparing self-esteem, social skills, behavior problems and school achievement of the rejected and the accepted children in elementary school
  1. Tez No: 234215
  2. Yazar: EMİNE DEMİR ŞAD
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEHER SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyometrik statü, reddedilen-kabul edilen çocuklar, özsaygı, sosyal beceri, davranıs problemleri, okul-akademik basarı, ilkögretim okulu ögrencileri, Sociometric status, rejected and accepted children, selfesteem, social skill, behavior problems, school-academic achievement, primary school students
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalısmada, akranları tarafından reddedilen ve kabul edilen 6. 7. ve 8. sınıf ögrencilerinin özsaygı, sosyal beceri, davranıs problemleri ve okulakademik basarılarının farklılasıp farklılasmadıgının incelenmesi amaçlanmıstır. Arastırmaya akranları tarafından 129 reddedilen, 113 kabul edilen ve 283 ortalama olmak üzere toplam 525 ögrenci katılmıstır. Ortalama grup arastırma kapsamı dısında tutulmustur. Arastırma grubuna Sosyometri Testi, Coopersmith Özsaygı Ölçegi, Matson Sosyal Beceri Ölçegi (MESSY) uygulanmıstır. Ögrencilerde gözlenen davranıs problemlerinin tespit edilmesine yönelik Sınıf Rehber Ögretmenleri tarafından Yenilenmis Problem Davranıs Kontrol Listesi (YPDKL) doldurulmustur. Elde edilen veriler Sosyal Bilimler için paket program olan SPSS (10.00) kullanılarak çözümlenmistir. Akranları tarafından reddedilen ve kabul edilen ögrencilerin özsaygı, sosyal beceri, davranıs problemleri ve okul-akademik basarılarının farklılasıp farklılasmadıgını belirlemek amacıyla iliskisiz örneklemler için t-testi yapılmıstır. Arastırmadan elde edilen bulgular su sekilde özetlenebilir:Akranları tarafından reddedilen ve kabul edilen ögrencilerin Özsaygı Ölçeginin Genel Özsaygı, Sosyal Özsaygı, Ev-Aile Özsaygısı ve Okul- Akademik Özsaygı alt boyutlarında kabul edilen ögrenciler lehine anlamlı farklılık bulunmustur. Aynı zamanda akranları tarafından reddedilen ve kabul edilen ögrencilerin Sosyal Beceri Ölçeginin Olumlu Sosyal Beceriler alt boyutunda kabul edilen ögrenciler lehine, Olumsuz Sosyal Beceriler alt boyutunda reddedilen ögrenciler aleyhine anlamlı farklılık bulunmustur. Okulakademik basarıları açısından kabul edilen ögrenciler lehine anlamlı farklılık bulunmustur. Akranları tarafından reddedilen ve kabul edilen ögrencilerin ögretmen degerlendirmeleri sonucunda Problem Davranıs Kontrol Listesinin Davranım Bozuklukları, Kaygı/çe Kapanma-Dikkat Problemleri ve Toplumsallasmıs Saldırganlık alt boyutlarında reddedilen ögrencilerin kabul edilen ögrencilere göre daha fazla problem davranıs sergiledikleri bulunmustur. Arastırma bulgularından elde edilen veriler akranları tarafından reddedilen ögrencilerin özsaygı ve sosyal beceri düzeylerinin, okul-akademik basarılarının kabul edilen ögrencilere göre daha düsük oldugunu, ögretmen degerlendirmeleri sonucunda reddedilen ögrencilerin kabul edilen ögrencilere göre daha fazla davranıs problemi sergilediklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to compare self-esteem, social skills, behavior problems and school-academic achievement of rejected and accepted children by their peers of 6th, 7th and 8th grade elementary school students. The research group consist of 525 children 129 were rejected and 113 were accepted and 283 average. Average group was not extent research group. Sociometric Test, Coopersmith Self Esteem Inventory (CSEI), Matson Evaluation of Social Skills with Youngsters (MESSY) Inventory was applied to the research group. Renewed Problem Behavior Control List was filled by class teacher in order to determine behavior problem obtained from students. The research data was analyzed SPSS (10.00) for Social Sciences. Independent Samples t-test was used in order to determine that if selfesteem, social skill, behavior problems and school-academic achievement of the students who are rejected or accepted by their peers. The findings can be summarized as it has been shown below: The results of the study indicated that it was found that significant differences Coopersmith Self Esteem Inventory which are consist of General Self-Esteem, Social Self-Esteem, Home-Family Self-Esteem, and School? Academic Self-Esteem as the sub-dimensions for the rejected and accepted students by their peers. At the same time, it was found that significant differences Matson Evaluation of Social Skills with Youngsters Inventory which are consist of Positive Social Skills and Negative Social Skills as the sub-dimensions for the rejected and accepted students by their peers. It was found that significant differences School?Academic Achievement for the rejected and accepted students by their peers. At the end of the teachers? evaluation for the rejected and the accepted students by their peers, it was found that the rejected students are perceived more negative on Behavior Problem, Anxiety/ Autism-Attention Problem and Communal Aggression sub-dimensions of Problem Behavior Control List than the accepted students.