Türkiye Cumhuriyeti'nde eğitim tartışmaları ışığında ilköğretim ve halkeğitimi alanındaki modernleşme (1923-1933)
Modernization in primary education and public education in lights of educational debates in the Republic of Turkey (1923-1933)
- Tez No: 234241
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA AKYÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Egitim, lkögretim, Halk egitimi, Modernlesme, Toplumsal degisim, Education, primary education, public education, modernization, social change
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 314
Özet
Toplumsal degisimin farkında olmak, toplumu olusturan bireylerinsorumlulugudur. Toplumsal degisim, gelisim yönündeyse; gerek toplumgerekse bireyler, ihtiyaç duydukları seyleri daha kolay eldeedebilmektedir. Toplumsal degisimde en önemli unsurlardan birisi de budegisimin seklini topluma sunan, yönlendiren politikalardır.Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulus dönemi yöneticilerinin Atatürk'ünliderliginde bu degisimi egitimle vermeye istekli olmalarının yanı sıra,halkın da bu egitimi almaya hazır bulunmasının Cumhuriyetin getirdigidegisim fikirlerinin yaygınlasması ve kabul görmesinde etkisi büyükolmustur. Cumhuriyetin kurulus döneminde konulan hedeflere ne ölçüdeerisildigi ve kazanımların ne oldugu karsılastırmalı olarak incelenmistir.Tarama modelinde yapılan arastırmada, ulasılabilen kaynaklardanegitimde tartısma getirilen alanlar belirlendikten sonra bunlara aitörneklem Türkiye Büyük Millet Meclisi zabıt ceridelerinin konu içindekiyıllara ait olan bölümün tümü, konu ile ilgili Cumhuriyet arsivindenbulunabilen bazı belgeler, egitimle ilgili uzmanların düsünceleriniaçıkladıgı bazı egitim dergileri ve bazı günlük gazeteler ile bu konudakikitaplardan literatür taraması modeliyle veriler toplanmıs, konu ısıgındaanaliz edilen tartısmalar üç ana bölüm, dokuz alt bölüm ve 74 konudayeniden gruplanmıs ve bir yorumlamaya gidilmistir.Toplumların, yetenekli liderlerin yönetiminde gelisim yönündedegisim gösterdigi gözlemlenmektedir. Türk toplumunda Atatürk gibibirlik ve beraberlige yönelterek toplumu gelistiren bir liderin bulunması,gerek Türkiye gerekse uluslararası toplum için bir sans olmustur.Toplumun degisiminde egitimin de önemli roller üstlenmesini saglayanAtatürk ve Cumhuriyet'in kurucu kadrosu kadar egitimi tartısarakegitimin modernlesmesine, modernlesen egitimin diger kurumlarımodernlesme yönünde etkilemesi ortamını hazırlayan tartısmacıların dakatkısı büyüktür.Toplumun modernlesmesi için yönetim, ekonomi ve egitime özelönem verilen arastırma döneminde, egitimin toplumunmodernlesmesindeki rolü de en az digerleri kadar büyük olmustur. Bunedenlerle, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruldugu 1923'den 1933'e kadar,egitim tartısmaları toplumun bütününe ulasmayı hedef alan ilkögretim vehalk egitimi ile temsil edilen egitimi; egitimin de, toplumun digerkurumlarını modernlestirmede önemli oldugu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
It?s the responsibility of individuals who constitute thecommunity, to be aware of social changes. If the social change is in thedirection of positive development; both individuals and society canachieve their needs easily. One of the important factors of social changeis the policies that form and manipulate the movements ofmodernization.Following the leadership of Atatürk, policy makers of new republicwere eager to educate the people to form and manipulate themodernization. At the same time, Turkish people were ready forchanges. These two conditions played a significant role in recognizingand accepting of new applications in social life and made themprevalent. This study aims to determine the accomplishment level ofobjectives of modernization in comparison with the achievements fromthose objectives in the new republic period.Literature search and review has been conducted to gathereducational documents and ideas during the new republic. Argumentsrelated to education have been established after reviewing documents.Sampling of the study includes Turkish Grand National Assembly?sarchive, educational journals, daily news papers, and books that statethe new ideas of new republic period (1923-1933). These ideas andrelated arguments have been classified under 3 main chapters, 9subchapters and 74 thematic groups.It has been observed that societies go through modernizationsunder the leadership of talented leaders. Atatürk restructured Turkishsociety through unity and solidarity. He brought and introduced newpolicies, seeking modern practices, to the Turkish people. There is alsoleader committee and debaters playing an important role with theircontributions to the modernization of education and educationalinstitutions during new republic period.In the period covered in this study, special attention was given toadministration and economics as well. However, the role of education inthe efforts of social modernization was as crucial as other factors.Educational debates occured during young Rebuplic (1923 ? 1933)aimed educating the whole Turkish society in a modern way. It has beenaccepted that these debates are the key events of modernization inprimary education and public education and their institutions.
Benzer Tezler
- Türk eğitim sisteminde öğretmen yetiştirmenin tarihî sosyal ve felsefi temelleri (1923-2018)
Historical social and philosophical foundations of teacher training in the Turkish education system (1923-2018)
FAİK BENLİ
Doktora
Türkçe
2022
Eğitim ve ÖğretimAnkara ÜniversitesiEğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HASAN HALUK ERDEM
- Millî Mücadele Döneminden Cumhuriyet'in ilk yıllarına vatandaşlık ve kimlik tartışmaları: 1918 - 1924
Citizenship and identity debates from the National Struggle to early years of the Republic: 1918 - 1924
MUAMMER DİVRİL
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Siyasal BilimlerGaziosmanpaşa ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. İSMET TÜRKMEN
DOÇ. DR. MEHMET KARATAŞ
- Demokrat Parti Döneminde ordu-iktidar ilişkileri
Military government relations during Democrat Party Period
TAMER NALBANT
Doktora
Türkçe
2019
Siyasal BilimlerAnkara ÜniversitesiAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. BİGE SÜKAN
- Cumhuriyet Dönemi tarih ders kitaplarında Sultan II. Abdülhamit imajı
Sultan II. Abdulhamit's image in the history textbooks of the Republic of Turkey
SUAT ÇATAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Eğitim ve ÖğretimMarmara ÜniversitesiTürkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. VAHDETTİN ENGİN