E-öğrenme yöntemi ile düzenlenen yöneticilik eğitimlerinin kursiyer algılarına dayalı olarak değerlendirilmesi: Bir durum çalışması
Evaluation of management courses constructed with e-learning method in terms of participants' perceptions: A case study
  1. Tez No: 234244
  2. Yazar: ALİ SEMERCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAFİZE KESER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: E-öğrenme, Uzaktan Eğitim, Teknoloji Destekli Eğitim, Polis Eğitimi, Teknoloji Destekli Polis Eğitimi, Polis Eğitiminde E-Öğrenme, Akıllı Sınıf, E-learning, distance learning, police training, technologysupported police training, e-learning and police training, smart classrooms, smart classrooms and police education
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmanın amacı, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde e-öğrenmeyöntemi ile düzenlenen yöneticilik eğitimlerine katılan kursiyerlerin e-öğrenmealgılarını değerlendirmektir. E-öğrenme süreci; (1) içerik, (2) etkileşim, (3)portal tasarımı ve teknik destek hizmetleri, (4) eğitim materyallerinin kullanımkolaylığı, (5) e-öğrenme sürecine ilişkin olarak algılanan zayıf ve güçlü yönlerolmak üzere 5 faktör açısından değerlendirilmiştir.Araştırmada, verilerin geçerlilik ve güvenilirliğini artırmak amacıyla karmayöntemli bir durum çalışması deseni tercih edilmiştir. Veriler anket, birebirgörüşme, grup görüşmesi, gözlem ve doküman incelemesi yöntemleriyletoplanmıştır.Araştırmaya katılacaklar, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde 2006 yılında birüst rütbeye terfi eden Başkomiser rütbesindeki 999 personel ile 3. SınıfEmniyet Müdürü rütbesindeki 92 personel arasından, maksimum çeşitlilikörneklemesi ve kolay ulaşılabilir durum örneklemesi yöntemleriylebelirlenmiştir.Araştırma kapsamında elde edilen nitel veriler betimsel analiz yöntemi ileçözümlenmiş, uygun çizelge ve tablolar oluşturularak yorumlanmıştır. Anketsonuçları SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiş ve araştırmanınnitel bulgularını yorumlamada kullanılmıştır.Kursiyerlerin demografik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 14, eöğrenmealgılarının belirlenmesi amacıyla 32 olmak üzere toplam 46 sorununyer aldığı 5'li likert tipi ankette 1 kesinlikle katılmıyorum, 5 ise tamamenkatılıyorum şeklinde değerlendirilmiştir. E-öğrenme yöntemiyle düzenlenenorta ve üst kademe yöneticilik eğitimlerinin 3,40 ortalama puanı ile iyi düzeydeve pozitif olarak algılandığı görülmüştür. E-öğrenme sürecindeki en yüksekalgılama düzeyi 3,56 ortalama ile portalın tasarımı ve destek hizmetleriboyutunda, en düşük algılama düzeyi ise 3,13 ortalama değeri ile etkileşimboyutunda gerçekleşmiştir.Eğitim içeriğine istenilen yer ve zamanda ulaşılabilmesi, yeni ve güzel birtecrübe olması, eğlenceli olması, modern eğitim olanaklarını ve teknolojilerinitanımış olma, aile ve sosyal ortamlarından uzaklaşmadan eğitime katılabilmegibi hususlar kursiyerler tarafından e-öğrenme sürecine ilişkin olarak algılanangüçlü yönler olarak görülmüştür.Bölge ve birimler arasındaki teknik yetersizlikler ve farklılıklar ile eğitimekatılmadaki izin sorunu, eğitime eşit şartlarda katılamama, eğitimin sadecesınav için yapılması, iki haftalık eğitimin başında ve sonunda yapılansınavların internet ortamında yapılması yerine kursiyerlerin sınav içinAnkara'ya çağrılması gibi hususların kursiyerlerin algılarını olumsuz yöndeetkilediği anlaşılmıştır.Araştırma bulgularına dayalı olarak; e-öğrenme sürecindeki içeriğe,etkileşime, portal tasarımı ve destek hizmetlerine, idari uygulamalara ve bualanda yapılması gereken araştırmalara ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the perceptions of participantsin regard to the management courses conducted via e-learning method. Elearningprocess evaluated in terms of five aspects: (1) content, (2)interaction, (3) web design and technical support, (4) relevance of the trainingmaterial, (5) strengths and weaknesses of the e-learning.A mixed methods case study design was preferred in this research toimprove the validity and reliability of the findings. First, a survey wasdesigned to show the descriptive characteristics and the perceptions of the elearningtrainees and then one-on-one and focus group interviews wereconducted to explore various aspects of the perceptions of participants andtheir attitudes toward e-learning applications. Observation is also used asanother method to describe the e-learning processes.The participants were the officers who passed the qualificationexamination for promotion from Chief Inspector rank to Superintendent rankand from 3rd class Chief Superintendent rank to 2nd class ChiefSuperintendent rank, in April 2006.Descriptive and qualitative methods were used to analyze the data. Theparticipants? responses from the questionnaire were analyzed quantitativelywith SPSS. One on one interviews and focus group interviews wereevaluated qualitatively.In e-learning questionnaire, first 14 questions were used to collectdemographic information about participants and the next 32 questions wereused to collect the participants? e-learning perceptions. Analysis of the surveydata suggests that middle and high level management course participantshad an overall perception of the course positively with a mean score of 3,40(1) being the least satisfaction and (5) being the most satisfaction. Theparticipants demonstrated the most positive view for web design andtechnical support factor with a mean score of 3, 56 and the least positiveview for interaction factor with a mean score of 3, 13.The result of the qualitative part of the research indicated that there aresome positive perceptions such as place and time flexibility to access elearningcourses, enjoying while learning, get acquainted with modernlearning methods and technologies, able to participate training while they arewith their family and without leaving their social life.The results of the qualitative part of the research indicated that there aresome barriers that negatively affect e-learning perceptions of the participantsregarding equal opportunities for course participants across the country andadministrative issues. Other than such problems, e-learning is perceivedpositively by the course participants.In conclusion, several recommendations were made in regards to thecontent, interaction, portal design & technical support and administrativeissues. Besides, other recommendations for further research are suggested.