The Cyprus problem in Turkey-EU relations
Türkiye-AB ilişkilerinde Kıbrıs sorunu
- Tez No: 234280
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEN ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs Sorunu, Türkiye-AB İlişkileri, 1990 Sonrası Dönem, Türk Dış Politikası, Cyprus Problem, Turkey-EU Relations, Post-1990 period, Turkish Foreign Policy
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada, 1990 sonrası dönem ve konuyla ilgili Türk dış politikası ağırlıklı olmak üzere Kıbırs-Türkiye-Avrupa Birliği üçgeninde meydana gelen gelişmelerin söz konusu üçgenin aktörleri üzerindeki etkileri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın amacı, bizatihi üçgenin aktörleri arasındaki bağlantıyı ve bu aktörlerin arasındaki ikili ilişkilerin birbirleriyle olan etkileşimlerini ortaya koymaktır. Bu amaçla, çalışmada, başlangıcından itibaren, Kıbrıs sorunu ve Türkiye-AB ilişkilerinin gelişimi incelenmektedir. 1950li yıllar ve 2000li yıllar arasında oluşan temel gelişmeler değerlendirilirken kronolojik bir çalışma yöntemi benimsenmiştir.1990 sonrası döneme vurgu yapılmak üzere Kıbrıs sorunu ve Türkiye-AB ilişkilerinin tarihsel bir sıralama içinde analiz edilmesinden yola çıkılarak 1990 sonrası dönemde bu iki konu arasında belirgin bir bağlantı olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışma, ayrıca, söz konusu durumun 1990lı yılların başından itibaren uygulanmakta olan Yunan politikaları ile ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun yanında, bu iki temel konunun Türk tarafını oluşturan Türkiye ve KKTC'nin söz konusu gelişmelerden olumsuz anlamda etkilendiğini ileri sürmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis assesses the impact of developments in Cyprus-Turkey-European Union triangle on the actors of it with special emphasis on the events of post-1990 period and Turkish foreign policy associated with them. The aim of the thesis is to indicate the interconnection between the actors per se and the interaction of their bilateral relations on the developments of Cyprus-Turkey-EU axis. To this purpose, the thesis studies the evolution of Cyprus question and Turkey-EU relations from their inception. While evaluating the major developments of 1950s-2000s period, a chronological method of study is being pursued.Departing from the analysis of Cyprus question and Turkey-EU relations in their historical sequence by focusing on the developments of post-1990 period, it is concluded that there is a clear linkage between Cyprus question and Turkey-EU relations in post-1990 period. The thesis also asserts that this is situation is mostly related with the Greek policies implemented since the beginning of 1990s. Furthermore, it is claimed that Turkish side of the two issues, Turkey and TRNC, are the parties who have been negatively affected from these developments.