Web tabanlı probleme dayalı öğrenmenin öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerine ve tutumlarına etkisi
Effects on creative thinking skills and attitudes of students due to the web mediated problem based learning.
- Tez No: 234299
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYATİ ÇAVUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Probleme Dayalı Öğrenme, Web Tabanlı Eğitim, Yaratıcı Düşünme Becerisi, Creative Thinking Skills, Problem Based Learning, Web Based Instruction
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada, web üzerinden gerçekleştirilen Probleme Dayalı Öğrenme sürecinin öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerine olan etkisi ve süreç sonundaki öğrenci tutumları belirlenmiştir.Araştırma deneysel desen modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak yaratıcı düşünme becerisi ölçeği ve web tabanlı probleme dayalı öğrenme tutum ölçeği kullanılmıştır. İlgili ölçme araçları 2007-2008 bahar yarıyılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümüne kayıtlı Bilgisayar II dersini alan öğrencilerden 60 kişiye uygulanmıştır. Bir sınıf tamamıyla kontrol, diğer bir sınıf tamamıyla deney grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubuna Web Tabanlı Probleme Dayalı, kontrol grubuna yüz yüze Probleme Dayalı öğrenme ile ders işlenmiştir. Araştırmanın alt problemlerinin çözümlenmesinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, tek faktör üzerinde tekrarlı ölçümler için iki faktörlü ANOVA (repeated measures) testi kullanılmış ve faktör analizi yapılmıştır.Deney grubu öğrencilerinin deneysel işlem öncesinde ?orta? (%40) ve ?ortanın üzerinde yaratıcı? (%60) grupta yer aldıkları belirlenmiş, deneysel işlem sonrasında ise ?orta? (%43,3), ?ortanın üzerinde? (%53,3) ve ?olağanüstü yaratıcı? (%3,3) grupta yer aldıkları belirlenmiştir. Bu durum ortanın üzerinde yaratıcı grupta bulunan birer öğrencinin orta ve olağanüstü yaratıcı gruplarına kaymasının sonucudur ve deneysel işlem sonucu öğrencilerin yaratıcılık düzeylerinde çok fazla değişim meydana gelmediği şeklinde yorumlanabilir. Kontrol grubu öğrencilerinin deneysel işlem öncesinde ?orta? (%46,7) ve ?ortanın üzerinde yaratıcı? (%53,3) grubunda yer aldıkları belirlenmiş, buna karşılık deneysel işlem sonrasında yaratıcı düşünme becerilerindeki artışla ?orta? (%26,7) ve ?ortanın üzerinde? (%73,3) grubunda yer aldıkları belirlenmiştir.Deney ve kontrol grubunun deney öncesi ve deney sonrası öntest ve sontest toplam yaratıcılık ölçeği puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Öğrencilerin yaratıcılıklarıyla ilgili olarak, öntest-sontest ortalama yaratıcılık puanları arasında anlamlı bir fark yoktur. İki ayrı ortamda öğrenen deney ve kontrol grubu öğrencilerinin yaratıcılıklarının deney öncesinden sonrasına anlamlı farklılık göstermediği, başka bir anlatımla farklı işlem gruplarında (deney ve kontrol grubu) olmak ile tekrarlı ölçümler faktörlerinin yaratıcılık düzeyleri üzerindeki ortak etkilerinin anlamlı olmadığı bulunmuştur.Deneysel işlem sonrası deney grubunda bulunan öğrencilerin Web Tabanlı Probleme Dayalı öğrenmeye ilişkin genel tutumları olumlu yönde yüksek çıkmıştır. Ayrıca deney grubu öğrencilerinin ?Bilgisayar dersine?, ?İşbirliğine Dayalı Öğrenmeye?, ?Web'e Dayalı Öğrenmeye?, ?Kendi Kendine Öğrenmeye? ve ?Problem Çözmeye İlişkin? alt boyutlardaki tutumları da olumlu yönde yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, students? creative thinking skills effects through a web mediated problem-based learning proccess have been examined and their attitudes have been designated in the end of this process.This research has been implemented by an experimental design model. In this research, the creative thinking skill scale and the web mediated problem based learning attitude scale have been used as the means of gathering the data. The relevant measuring means have been applied to 60 students of primary education department who were attending the computer II lesson in 2007-2008 spring term in Education Faculty of Yüzüncü Yıl University. Among them one class has completely designated as the control group and the other class as the experiment group. The experiment group was tutoried by web mediated problem based learning approach, and as for the control group, it was tutoried by face to face problem based learning approach. Percentage, frequency, aritmetic mean, standart deviation and for iterative measurements on single factor ANOVA (repeated measures) test have been used and factor analysis has been performed.The students in the experiment group have been determined as being 40% of the average creativity and the 60% of the above average creativity before the experiment was conducted. After the experiment these students have been found to be of average creativity by 43,3%, of above average creativity by 53,3% and of highly creativity by 3,3%. This was stemmed from two of the students?, in above creativity group, movements; one to the ?average creativity?, the other to ?highly creativity? group. And it can be inferred as there hasn?t occured much change on the students? level of creativity in consequence of the experimental proccess.The students in the control group have been determined to be of ?average creativity? (46,7%) and ?above average creativity? (53,3%) group before the experimental proccess. On the other hand in consequence of the proccess, with the increase in their creative thinking skills, They were determined to be of average group by 26,7% and of above average group by 73,3%.There hasn?t been a significant difference between the pretest and posttest cumulative creativity scale scores of experiment and control groups. For the creativity of students, there exists no significant difference between the protest-posttest average creativity scores. However, before and after experiment, the creativity of the experiment group and control group who were tutored through the use of two different learning environment didn?t present a significant difference. In other words, in different function groups (experiment and control groups), the common effects of the repeated measure factors didn?t display a significant difference.After the experimental process, experiment group students? general attitude to the Web Medaited Problem Based Learning has been found positively high. In addition, experiment group students? attitude to the ?Computer Lesson?, ?Collobration Based Learning?, ?Web Based Learning?, ?Self Directed Learning? and ?Problem Solving? sub dimensions were found positively high.